Libya'daki Olaylar
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, kimsenin ülkedeki siyasi süreci engellemesine izin vermeyeceklerini belirtti.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, kimsenin ülkedeki siyasi süreci engellemesine izin vermeyeceklerini belirtti.
Serrac, başkent Trablus'ta eski siyasilere destek için düzenlenen gösterilere cevaben yaptığı yazılı açıklamada, "Barışçıl iktidar değişiminde demokratik yaklaşımın yolu, halkın iradesi doğrultusunda şeffaf seçimlerden geçer." ifadelerine yer verdi.
Fikir ve ifade özgürlüğünün 2011'deki devrimin en önemli kazancı olduğunu, barışçıl gösterilerin de bunun bir parçası olduğunu belirten Serrac, "Hiçbir taraf ya da kişinin yönetimi hiçe saymasına, Libya'daki siyasi süreci engellemesine ve başkentteki güvenliği tehdit etmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Libya'daki geçiş sürecinde yönetime talip olduğunu açıklayan Libyalı iş adamı Abdulbasit Katit, halktan 25 Eylül'de Trablus'taki Tahrir Meydanı'na çıkarak kendisine destek vermelerini istemişti.
Katit yanlıları dün Tahrir Meydanı'nda toplanırken bu sırada bir grup Libyalı da karşı gösteri düzenlemiş, kentte yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.
Libya'daki siyasi istikrarsızlık
Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta TM, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere 2 meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak BK'nin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.
Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ye bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.
Son olarak UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Paris yakınlarında 25 Temmuz'da bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların ateşkes sağlanması ve 2018'de seçimlerin yapılması konularında anlaştığını bildirmişti.