Libya'da Seçim Anlaşmazlıklarını Çözmek İçin Danışma Komisyonu Kuruldu

Libya'da Seçim Anlaşmazlıklarını Çözmek İçin Danışma Komisyonu Kuruldu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Libya'da seçim yasaları üzerindeki ihtilafları çözmek için yerel uzmanlardan oluşan bir danışma komisyonu oluşturdu. Komisyon, Aralık 2024'teki siyasi girişim çerçevesinde öneriler sunacak.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'da seçimlerin yapılmasıyla ilgili anlaşmazlık konularının çözümü için yerel aktörlerden oluşan bir danışma komisyonu kurduğunu duyurdu.

UNSMIL'den yapılan açıklamada, Libyalı uzmanlardan oluşan komisyonun UNSMIL tarafından Aralık 2024'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde verilen brifingde duyurulan siyasi girişim çerçevesinde kurulduğu belirtildi.

Danışma komisyonunun görevinin "seçimlerle ilgili ihtilaflı konuların çözümü için teknik açıdan uygun ve siyasi açıdan uygulanabilir öneriler sunmak" olduğu kaydedilen açıklamada, komisyonun "Libya Siyasi Anlaşması (2015 Fas), Libya Siyasi Diyalog Forumu (2021 Cenevre), 6+6 Seçim Yaslarını Belirleme Komitesinin kararları ve mevcut Libya yasaları çerçevesinde" önerilerde bulunacağı aktarıldı.

Açıklamada, komisyonun bir karar alma organı olmadığı ve kısa süre zarfında görevini tamamlamasının beklendiği ifade edildi.

Komisyonun çalışmalarını UNSMIL'e sunacağı aktarılan açıklamada, danışma komisyonunun ilk toplantısını bir hafta sonra başkent Trablus'ta düzenleyeceği belirtildi.

Danışma komisyonu üyelerinin isimlerine yer verilen açıklamada, komisyonun Libya'nın önde gelen kanaat önderleri ve uzmanlarından oluştuğu ifade edildi.

Libya'da seçim çıkmazı

Libya'da uluslararası ve yerel kuruluşların defalarca yaptığı çağrılara rağmen parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri, seçim kanunları üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle uzun süredir yapılamadı.

Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisinin (TM) altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme (6+6) Komitesi, 6 Haziran 2023'te seçim kanunları üzerinde anlaşmaya vardı.

TM, 4 Kasım 2023'te 6+6 Komitenin belirlediği seçim yasalarını onayladığını duyurdu ancak Devlet Yüksek Konseyi TM'yi 6+6 Komitenin belirlediği seçim kanunlarını değiştirmekle itham ederek, yalnız "6+6 Komitenin belirlediği seçim yasalarına bağlı olduğunu" açıkladı.

TM, Devlet Yüksek Konseyinin itirazına rağmen onayladığı seçim kanunlarını resmi gazetede yayımladı ve seçim kanunlarının yürürlüğe girdiğini savundu. İki kurum arasındaki söz konusu anlaşmazlık nedeniyle seçimlerle ilgili süreç başlatılamadı.

İki kurum için en belirgin anlaşmazlık noktası ise devlet başkanlığına adaylık şartları konusunda yaşanıyor.

Devlet Yüksek Konseyi, asker ve çifte vatandaşlığı bulunanların (Halife Hafter) devlet başkanlığı seçimlerinde aday olamayacağını belirtiyor, TM ise bu durumun adaylık için bir engel teşkil etmediği görüşünü savunuyor.

Kaynak: AA / Muhammed Semiz - Güncel
title