Liberya'da "Ebola Aşısı Yapılır" Korkusuyla Rutin Aşılar Aksatılıyor
Deneysel Ebola aşısı kullanılan Liberya'da aileler, Ebola aşısı yapılır korkusuyla çocuklarına rutin aşıları yaptırmaktan kaçınıyor.
Deneysel Ebola aşısı kullanılan Liberya'da aileler, Ebola aşısı yapılır korkusuyla çocuklarına rutin aşıları yaptırmaktan kaçınıyor.
Liberya'nın başkenti Monrovia'daki yerel bir klinikte görev yapan Beatrice Boikai, ailelerin çocuklarını aşı ekiplerinden sakladığını söyledi. Boikai, Monrovia'nın kenar mahallelerinden Paynesville'de 41 bin çocuğa aşı yapmayı planladıklarını ancak şimdiye kadar sadece 392 çocuğa ulaşabildiklerini kaydetti.
Aşı ekiplerinin gittikleri bazı mahallelerde aileler tarafından çocuklarına Ebola aşısı yapmaya gelmekle suçlanarak kovulduklarını belirten Boikai, tüm çabalarına rağmen insanları aşıların Ebola'yla ilgisi olmadığına ikna edemediklerini söyledi.
Agape Sağlık Merkezi'nden Evangeline Tequah, bazı çalışanlarının çocuklara Ebola aşısı yapmak için para almakla suçlandığını ifade etti.
Halk, aşı ekiplerine hakaret ettiği için ekipleri alana göndermediklerini vurgulayan Tequah, hükümetin Ebola aşısına dair farkındalık yaratmak için yeterince çalışmadığını savundu.
Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar aşı hedefinin sadece yüzde 20'sine ulaşıldığını, gelecek günlerde yeni bir aşı kampanyası başlatacaklarını açıkladı.
Liberyalı aileler ise hükümete güvenmediklerini, bu nedenle çocuklarına aşı yaptırmayacaklarını söylüyor.
Esther Yelemei adlı Liberyalı anne, bakanlar kendi çocuklarına ve torunlarına halkın gözü önünde aşı yaptırırsa aşıların Ebola aşısı olmadığına inanacağını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı, her yıl aralık ve şubat ayları arasında 5 yaş altı çocukların kızamık, çocuk felci, hipostatik pnömoni ve vereme karşı aşılanmasını finanse ediyor.
Batı Afrika'da binlerce kişinin ölümüne neden Ebola'ya karşı geliştirilen aşı, salgının ilk görüldüğü Liberya'da deneysel tedavi kapsamında şubatta uygulanmaya başlamıştı.