Leylekler de Çağa Uydu
Aydın'ın Söke ve Didim ilçeleri, beldeleri ve köyleri ile Büyük Menderes Havzası'ndaki leyleklerin sayımı yapıldı.
Aydın'ın Söke ve Didim ilçeleri, beldeleri ve köyleri ile Büyük Menderes Havzası'ndaki leyleklerin sayımı yapıldı. Leyleklerin bu yıl geleneksel yuva yerlerinin dışında oluşturulan yapay platformları da tercih ettiği belirlendi.
Orman ve Su İşleri Aydın Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle yapılan sayımda, leylek nüfusunun bu yıl yüzde 10 oranında artış göstererek 194'e ulaştığı belirlendi. EKODOSD'dan yapılan açıklamada, bu yıl bölgede yüzde 10'luk bir artış görülse de, Ege Üniversitesi tarafından yapılan araştırma ve gözlemlerin, leylek sayısının tüm Türkiye'de geçen 50 yıl içinde önemli miktarda azaldığını ortaya koyduğu belirtildi. Açıklamada, ülkedeki tüm leyleklerin korunması için çalışma yapılmasını içeren bir protokolün Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Ege Üniversitesi arasında imzalandığına dikkat çekildi.
TERCİHLERİ DEĞİŞTİ
Yüzlerce yıl ağaçlar, evlerin bacası ile cami minarelerinde yuva yapan leylekler de gelişen dünyanın nimetlerine alıştı. Kuluçkaya yatan leyleklerin EKODOSD'un ısrarlı çabalarıyla AYDEM tarafından elektrik direklerinde oluşturulan yapay platformları tercih ettiği ortaya çıktı. Biri ağaçta, ikisi cami, üçü duvarda ve yedisi bacada olmak üzere üzere toplam 13 geleneksel yuvada 26 leylek, elektrik direklerinde 39 ve yapay platformlarda da 45 olmak üzere toplam 84 yuvada 168 leyleğin yaşadığı tespit edildi. Geçen yıla göre 11 yuva ve 22 leylek artışı oldu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Eskiden elektrik direkleri yoktu. Ağaçlar ve kırsal yaşam vardı. Doğadaki canlılar da ona göre yaşıyordu. İnsanlar ağaçları kesip tarım arazisi yaptıkça, buna paralel olarak teknoloji gelişip elektrik direkleri ağaçların yerini alınca leylekler de buna ayak uydurdu. Yuvalarını insanlardan uzak olmayan güvenli elektrik direkleri ile EKODOSD ile AYDEM'in işbirliği ile yapılan platformlarda yapmaya başladı" dedi. Sürücü, 19 adet boş yapay platform gözlendiğini, AYDEM'le görüşülerek, gelecek yıl bu yuvaların yerlerinin değiştirilmesinin sağlanacağını kaydetti.
SELÇUK'TAN KARAHAYIT'A LEYLEK GELDİ
Bu arada, İzmir'in Selçuk İlçesi'nde yavru iken halkalanan bir leylek, üç yıl sonra Söke'nin Karacahayıt köyünde tespit edildi. Üç yıl önce Ege Üniversitesi ve Selçuk Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada halkalanan dişi leyleğin, Türkiye'de halkalanan ve geri dönen ilk leylek olduğu belirlendi. Ege Üniversitesi Ornitoloji (Kuş Bilimi) ekibinin yaptığı araştırmada, leylek yavrusunun dünyaya geldiği İzmir Selçuk ilçesinden 3 yıl sonra Aydın'ın Söke İlçesinin Karacahayıt köyünde kendine bir eş bulduğunu ve dünyada geldiği yerden yaklaşık 60 kilometre uzakta başka bir yuvada görülmesinin yeni bir veri olduğunu belirtildi. Uzmanlar, yurt dışında yapılan çalışmalarda leylek yavrularının yaklaşık 25 kilometreyi geçmeyen bir alan içinde kendilerine yuva seçtiklerini, ancak bu yeni gözlem ile bu bilginin artık değiştiğini belirtti. - Aydın / Söke