Haberler

Lefkoşa Yeni Atık Su Arıtma Tesisi'nin Açılış Töreni Yapıldı.... Açılışa Stefan Füle de Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni LEFKOŞA ATIK SU ARITMA TESİSİ Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi, toplam bütçesi 29 milyon Euro iken, bunun yüzde 70'i Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, yüzde 30'u ise Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik Mali Yardım Programı tarafından finanse edildi.

Yeni LEFKOŞA ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi, toplam bütçesi 29 milyon Euro iken, bunun yüzde 70'i Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, yüzde 30'u ise Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik Mali Yardım Programı tarafından finanse edildi. Proje, Gelecek İçin Ortaklık Programı çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulandı ve Kıbrıs'ta gerçekleştirilen en büyük proje oldu. Gelişmiş teknolojilerle yapılan yeni tesisin çalışmaları Mart 2010'da başlarken, deneme uygulamaları Haziran 2013'te yapıldı. Avrupa Birliği de yeni tesisin tasarlanmasının tamamını finanse ederken, inşaat maliyetlerinin de yüzde 30'unu karşıladı. Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu, en son teknolojileri kullanarak günde 30 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olan yeni tesis, her iki toplumdan 270 bin kişiye hizmet sağlayacak. Bio-katıların enerji içeriğini, yeşil enerjiye ve organik gübreye çevirme kapasitesine sahip olan atık su arıtma tesisi yılda 10 milyon metreküp tarımsal sulamada kullanılabilecek su üretecek.

FELLAHOĞLU DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJLAR VEREN BAŞARI

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, tesisin iki toplumlu çalışmalardan doğan çok değerli, anlamlı ve dünyaya önemli mesajlar veren bir başarı olduğunu belirtti

Fellahoğlu, 'Öncelikle belirtmek isterim ki 1978 yılında Mustafa Akıncı ve Lellos Dimitriadis'in işbirliği ile başlatılan Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi'nin tamamlanma çalışmalarıyla ve bu zamanda kadarki dönemde iki tarafın da belediye başkanlarının katkılarıyla bugünkü durumuna getirilen Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışını yapmaktan onur duyuyorum dedi. Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis ile örnek teşkil eden işbirliklerinin dünyaya duyurulmasını dileyen Fellahoğlu, Ancak asıl önemli olan her iki belediyenin her iki toplum yararına ortaya koyduğu işbirliklerini Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının çok iyi idrak etmeleridir dedi. Fellahoğlu, tesisten her türlü tarımda kullanılabilecek yılda yaklaşık 10 milyon metre küp su kaynağı sağlanacağını vurguladı. Çevre sorunlarının tam olarak çözüme ulaşamadığını söyleyen Fellahoğlu, daha önceki tesise, yeni tesisin kabul edemeyeceği peynir altı suları ve mezbaha atıkları döküldüğünü, bunun da çevre kirliliği yarattığını belirtti. Bu atıklara bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Fellahoğlu, eski tesisin temizlenip, doğaya yeniden kazandırılmasının da çok önemli olduğunu söyledi. Fellahoğlu, 'İnanıyorum ki iki belediyenin ortaya koyduğu ikili projeler, etkinlikler, iki toplumlu ilişkilerin ilerlemesi ve Kıbrıs'ta barışa ulaşmak açısından çok önemli adımlardır. Bu bağlamda, bu iki toplumlu tesisin hayata geçmesine ve yeni işbirliklerinin devamına büyük önem vermekteyim diye konuştu.

YORGACIS, YAŞANAN SÜRECİ ANLATTI Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis, konuşmasına 'Tarihte geri giderek, bugüne nasıl ve niye geldiğimizi hatırlamak çok önemli diyerek başladı. Yorgacis, 1970 yılında Lefkoşa'daki ilk atık su artırma tesisinin dizayn ve inşa edilmesi kararının alındığını söyleyerek, konum olarak da Haspolat bölgesinin seçildiğini ve 1978 yılında da Lefkoşa'nın iki toplumunun temsilcilerinin; Mustafa Akıncı ve Lellos Dimitriadis'in projenin tamamlanması kararı aldıklarını kaydetti. Yorgacis, o yıllardan beri her iki topluma da en iyi hizmeti sunabilmek için iyi niyetle çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Yorgacis, 1978 yılından bugüne yaşanan süreçle ilgili bilgi verdi. İki toplumlu atık su arıtma tesisinin tamamlandığını ve işlemeye başladığını söyleyen Yorgacis, ancak işbirliğinin bitmediğini, daha da ileriye taşınacağını vurguladı. Yorgacis, bölgede yaşanan diğer çevre sorunları için de işbirliği yaparak, sonuçlandırmak gerektiğini ifade etti. Yorgacis, Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle'den Lefkoşa ara bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması için destek istedi. Bu bölgenin eskiden ticaret, canlılık ve buluşma merkezi olduğunu kaydeden Yorgacis, zengin bir mimari mirası bulunduğunu belirtti.

Ara bölgenin, 2013 yılında Avrupa'nın en çok risk altındaki anıtları olarak isimlendirildiğini söyleyen Yorgacis, bu tarihi bölgenin korunmasında Füle'nin aktif desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

ADAM EN BÜYÜK PROJE

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa ve CIS Bölge Ofisi İdareden Sorumlu Yönetici Yardımcısı ve Bölge Direktörü Yardımcısı Olivier Adam, Birleşmiş Milletlerin projeye yaptığı katkıyı anlattı. Adam, iki toplumlu projenin Birleşmiş Milletler tarafından uygulanmış, bölgedeki bu türde en büyük proje olduğunu belirtti. Adam, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yöneticisi Helen Clark'ın Lefkoşa'nın iki toplumunun bugünkü ve önceki temsilcilerine tebriklerini ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerini ilettiğini kaydetti. Projenin öneminin bilincinde olduklarını belirten Adam, Proje iki toplum arasındaki işbirliğini teşvik etme ve çevreye olan ciddi etkisinden dolayı çok önemli. Kaynaklar ve teknik uzmanlığı birleştirerek, Avrupa'daki en büyük ve modern atık su artırma tesislerinden birini inşa ettiniz dedi.

FÜLE BURADA OLMAKTAN ONUR DUYUYORUM

Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışında bulunmaktan ve iki toplumlu bu projenin başarısını görmekten onur duyduğunu belirtti. Tesisin adadaki en büyük ve en son teknolojiye sahip modern atık su tesisi olduğunu öğrendiğini söyleyen Füle, bunun önemli bir başarı olduğunu ancak bu tesisin hayata geçmesiyle daha da büyük şeylerin de başarıldığını kaydetti. Füle, toplumun yerel liderlerinin, ayrı yollara gitmeksizin, halkın ihtiyaçlarını ön plana çıkararak Lefkoşa'daki atık su problemini çözmek için uzun yıllar boyunca durmaksızın çalıştıklarını belirtti. Avrupa Komisyonu'nun bu projeye finansman alanında destek sağlamasından hoşnut olduğunu söyleyen Füle, projenin çevreye ve insan sağlığına yarar sağlayacağını, içme ve kullanım suyunun kirlenmesini engelleyeceğini belirtti. Füle, atık su artırma tesisinde kullanılan son teknolojinin, 10 milyon metre küp arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılabileceğini kaydetti.

Füle, iki toplumun, projeye bugüne kadar destek koymuş olan yerel liderlerinin işbirliğine teşekkür ederek, işbirliğine verdikleri önemin ilham verici olduğunu ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close