Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

19 ilde daha okullar tatil edildi

19 ilde daha okullar tatil edildi

Laodikya'da Tanrıça Athena'nın Heykel Başı Bulundu

Laodikya'da Tanrıça Athena'nın Heykel Başı Bulundu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınlarındaki antik kent Laodikya'da Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yapılan kazılarda dönemin savaş tanrıçası Athena'nın heykel başı bulundu.

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınlarındaki antik kent Laodikya'da Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yapılan kazılarda dönemin savaş tanrıçası Athena'nın heykel başı bulundu. Ayrıca, bulunan eserler arasında İmparator Marcus Aurelius ile birlikte yönetimi paylaşan Lucuis Verus ve zengin biri kişinin daha heykel başları bulundu.

Laodikya Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında, antik dönemin tanrıları başta olmak üzere imparator ve önemli kişilere ait eşyalarla mermer heykel başları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. En son yapılan kazılarda ise dönemin savaş tanrıçası olan ve aynı zamanda Laodikyalı tekstilciler tarafından da tekstil tanrıçası olarak görülen Athena'nın mermer heykel başı bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kutsal kent Laodikya'nın bir dokuma kenti olduğunu belirtip, "Tekstilin Laodikya'da çok eskilere dayandığını biliyoruz. O dönemde savaş tanrıçası olan Athena, kentteki tekstilciler tarafından tekstil tanrıçası olarak da görülüyordu. Boyutunun 3 ya da 3. 5 metre civarında olduğu tahmin ettiğimiz heykelin gövde kısmını da çıkarmaya çalışıyoruz. Heykel başının bulunması özellikle bölge ve Denizli tekstilinin ne kadar geçmişe dayandığının da göstergesi oluyor" dedi.

Prof. Dr. Şimşek, aynı zamanda M. S. 161- 169 yılları arasında İmparator Marcus Aurelius ile birlikte yönetimi paylaşan, imparatorluğun askeri kanadını idare eden Lucuis Verus'un da heykel başının bulunduğunu açıkladı. Çok kaliteli bir işçilik gösterildiğini ve portrenin çok canlı olduğunu kaydeden Şimşek yine M. S. 1'inci yüzyıla ait Laodikyalı bir yönetici işadamının büstünün de kazı çalışmalarında bulunduğunu belirterek, heykel başının Hıristiyanlığın yeni yayıldığı dönemde yüzünün tahrip edildiğini de sözlerine ekledi. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title