Lale'ye Dair Herşey "Lalezar" Da
Marmara Belediyeler Birliği tarafından çıkarılan kültürel yayınlara "Lalezar" isimli eserle devam edildi.Prof.Dr.Recep Bozlağan ve Doç.Dr.Nail Yılmaz'ın proje yöneticiliğini yaptığı eseri, İlyas Özdemir ve Atilla Sağlamçubukçu yayına hazırladı.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından çıkarılan kültürel yayınlara "Lalezar" isimli eserle devam edildi. Prof. Dr. Recep Bozlağan ve Doç. Dr. Nail Yılmaz'ın proje yöneticiliğini yaptığı eseri, İlyas Özdemir ve Atilla Sağlamçubukçu yayına hazırladı.
Marmara Belediyeler Birliği'nin prestij yayınlarından biri olan Lalezar isimli eserde, lalenin tarihi, ekimi, tohum çeşitleri ve özellikle ile Lale Devri konusuna geniş biçimde yer ayrılıyor.
Lalezar eseriyle ilgili açıklamada bulunan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Milletler için liderler ne anlamdaysa, dünya kültürü için de milletimiz o anlamdadır. Medeniyetin ve kültürün inşasında en büyük katkıları sağlayan milletimiz, yetiştirdiği değerlerle, yaptığı eserlerle dünya sanatına yön vermiştir. Şehirlerimizin kendine has güzelleştirici unsuru, şüphesiz ki gelenekli sanatlarımız olmuştur. Bu sanatlarla mekanlar tezyin edilmiş, işlenen taşa şehrin dokusuna uygun mimari estetikle beraber Osmanlı kültürünün de damgası vurulmuştur" şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, "Bu kültürel damganın en başlarında tabiatı süsleyen çiçekler gelmektedir. Milletimiz, çiçeklerin içinde Orta Asya'dan beri yanında getirdikleri laleye ayrı bir önem vermiştir. İstanbul'dan seyyahların bağrında götürülen bu çiçek, Avrupa'ya ve Avrupa'dan da dünyaya yayılmıştır. Şimdi şehirlerimiz ve bu eserlerde gönüllerimiz lalesi ile buluşmuştur. Özellikle hiçbir diyarda yetişmeyen çeşitleri İstanbul'da, Edirne, Bursa yetiştirilmiştir. Bu amaçla, kültür ve tarihimize kaynak olacak kıymetli eserin, üye belediyelerimizin çalışmalarına ve ilgililerine önemli katkılar sağlayacağı inancındayız" dedi. - İSTANBUL