Kuzey İrlanda'daki Hükümet Müzakereleri
Kuzey İrlanda'da bölgesel hükümetin kurulması için yapılan müzakerelere tanınan süre 3. kez uzatıldı.
Kuzey İrlanda'da bölgesel hükümetin kurulması için yapılan müzakerelere tanınan süre 3. kez uzatıldı.
Birleşik Krallık'ı oluşturan unsurlardan Kuzey İrlanda'da, ayrılıkçı Sinn Fein ile İngiltere ve birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) arasında koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik müzakereler için tanınan süre yerel saatle 16.00'da doldu.
Merkezi Londra hükümeti, tarafların anlaşmaya varamadığı müzakereler için tanıdığı süreyi pazartesine uzattı. Böylece müzakereler için tanınan süre 3. kez uzatılmış oldu.
Mart ayında erken genel seçime giden Kuzey İrlanda'da DUP ve Sinn Fein sandıktan iki en büyük parti olarak çıkmıştı. Kuzey İrlanda'da sınırlı özerkliği düzenleyen yasaya göre bölgesel hükümet ayrılıkçı ve birlik yanlısı en büyük iki partinin güç paylaşımına dayalı olarak kurulmak zorunda.
Müzakerelerin sonuca ulaşamaması halinde Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin yetkilerinin Londra'ya aktarılması gündeme gelebilir.
Güç paylaşımına dayalı hükümetin kurulamaması durumunda yeni bir seçime gidilmesi de gündemde ancak seçimin, Kuzey İrlanda'daki siyasi dengeleri dramatik şekilde değiştirecek bir sonuç vermesi muhtemel görülmüyor.
Sinn Fein ile DUP arasındaki başlıca anlaşmazlık alanlarının kültürel haklar olduğu belirtiliyor. Katolikleri temsil eden Sinn Fein İrlanda dilinin İngilizcenin yanı sıra resmi dil haline gelmesini isterken, DUP da temsil ettiği Protestanların kullandığı İskoçya kökenli Ulster diline aynı statünün verilmesini istiyor.
Kuzey İrlanda'da hükümet, Sinn Fein'in ocak ayında DUP lideri ve Başbakan Arlene Foster'ın adının karıştığı mali usulsüzlüğü gerekçe göstererek koalisyondan çekilmesiyle bozulmuştu.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 8 Haziran'daki genel seçimin ardından Başbakan Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, DUP'un merkezi parlamentodaki desteğiyle kuruldu.