Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Kuzey Irak Petrolü Ekonomiye Katkı Sağlayacak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

USAK Enerji ve Güvenlik Uzmanı Özertem: "Petrolün dünyaya taşınmasında konusunda en uygun yolun Türkiye olduğu görülüyor"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Enerji ve Güvenlik Uzmanı Hasan Selim Özertem, Kuzey Irak'taki petrole ilişkin, "Petrolün dünyaya taşınması konusunda en uygun yolun Türkiye olduğu görülüyor" dedi.

Özertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Irak Kürt Bölgesi'ndeki enerji için atılan adımların ardından Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Görüşmelerin ardından Irak petrolünün Türkiye'den geçmesi yönünde üçlü bir mekanizma yerine ikili bir mekanizmanın devreye girdiğini belirten Özertem, şunları kaydetti:

"İkili mekanizmayla ilgili Irak merkezi yönetimi ve Erbil arasında devam eden bir diyalog var. Süreçte teknik olarak yapılması gerekenler, zaman kaybedilmemesi için yapılıyor. Özellikle çalışmakta olan boru hattının teknik problemlerinin olup olmadığına dair denemeler yapıldı. Tak Tak sahasından Ceyhan'a kadar boru hattının sorunsuz çalıştığı görüldü. Bundan sonraki süreçte, Bağdat'tan ve Erbil'den, yapılacak anlaşmaya dair bir sonuç bekleniyor. Şu an için bahsi geçen petrolün depolandığı söyleniyor. Kuzey Irak petrolü, ekonomiye katkı sağlayacak."

Özertem, Irak'ta mart ayında seçim yapılacağını, Türkiye ile yapılacak ticaretin taraflar açısından önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Kuzey Irak'taki petrolün taşınması konusunda Türkiye'ye çeşitli mesajlar verildiğini aktaran Özertem, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Petrol Bakanı Aşti Havrani'nin, İstanbul'daki bir toplantıda, "Irak'ın petrol gelirlerinin bütününe talibiz. Bizim payımızdan Irak yönetimi alacak. Biz de Irak yönetiminden pay alacağız. Eğer bu olmazsa herkes kendi yoluna gider" şeklinde bir açıklaması olduğunu anımsattı.

"Irak'ın tek çatı altında kalması"

Özertem, Irak'ın tek çatı altında kalmasının tek şartının petrol zenginliğin paylaşılması olduğunu vurgulayarak, "Seçimlere kadar taraflar bir anlaşmaya varsa dahi, seçimlerden sonra sürdürülebilir olacağı konusunda endişelerim var. Yeni yönetimin dengeleri de bu anlaşmanın durumunu belirleyecektir. Şu anda Irak'ta bir geçiş dönemindeyiz. Bunu görmek önemlidir" diye konuştu.

Tarafların henüz banka konusunda anlaşmadığını belirten Özertem, şu bilgileri verdi:

"Özellikle Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yapmış olduğu görüşmelerde, Halk Bankası ya da bir Türk kamu bankasının bu konuda rol alacağını söylüyor. Anlaşmanın bu şekilde olduğu ve denetimin en doğru yolla olacağı söyleniyor. Irak'tan gelen haberlere göre ise bir Amerikan bankasından yana durulacağına dair bir tavır alınmış. Bu durumun Irak'ın kendi iradesinde ya da dışarıdan Amerika'nın telkinleriyle de olabilir. Para tek bir yerde birikiyor. Bunu kontrol etmek isteyebilirler. Irak ve Türkiye arasındaki gerginliğin devam etmesi de bu konuda önemli bir unsur olabilir."

Özertem, petrolün Suriye üzerinden taşınma ihtimalinin orta vadede mümkün olmayacağını aktardı. Suriye'de çatışmaların devam ettiğini anımsatan Özertem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Petrolün taşınmasında en önemli durum güvenliktir. Suriye'de şu anda bu güvenlik söz konusu değil. İkinci olasılık olarak Ürdün olasılığı tartışılıyor. Ürdün ile ilgili herhangi net çalışma yok. Ne kadar etkili olacağı bilinemez. Üçüncüsü petrolün Basra'ya indirilmesidir. Basra'ya da bir altyapı yok. Bugün tak tak sahasından yapılmış bir boru hattı var ve bu boru hattı çalışır vaziyette. Ölü bir yatırım olabilir bu. Önümüzdeki süreçte bu da bir sıkıntıya neden olabilir. Petrolün dünyaya taşınması konusunda en uygun yolun Türkiye olduğu görülüyor." - Edirne

Kaynak: AA / Güncel
title