Haberler

Kuyumcukent'te Mücevherat Laboratuvarı Açıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Kuyumcukent Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı açtı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü Kuyumcukent Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı açıldı.

Açılışa İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Mücevherat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu, Mücevher İhracatları Birliği ve İMMB Koordinatör Başkanı Ayhan Güner, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaettin Kameroğlu, KİAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Sudaşı, İTO Meclis üyeleri, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak ve çok sayıda davetli katıldı. Okulda eğitim alan öğrencilere sertifikaları verildi.

Sektörün büyük gelişme kaydettiğini, devletin 1985 yılından itibaren kıymetli taş ve metal ithalatını serbest bıraktıktan sonra sektörün çok büyük boyutlara ulaştığını söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Mücevherat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu, "Eğitimli eleman ihtiyacı ortaya çıktığı için İstanbul Ticaret Odası meslek komiteleri mücevherat mühendislik bölümünün açılmasını talep ettiler. Üniversitelerimizin diğer vakıf üniversitelerinden

farkı iş dünyası ile çok yakın ilişkisi olması. Talepler göze alınarak dünyada ilk defa mücevherat mühendisliği

bölümünün bu üniversitede eğitime başlaması için bu talepleri YÖK'e iletti. 2011-2012 yılında üniversitemizde mücevherat lisans eğitimi başladı" diye konuştu.

"MESLEKTAŞLARIMIZA GÖREV DÜŞÜYOR"

Sektörün bir mensubu olarak böyle bir açılışa katkısı olan herkese teşekkür ettiğini kaydeden Mücevher İhracatları Birliği ve İMMB Koordinatör Başkanı Ayhan Güner ise, "Sektöre katkı sağlamak için birimlerin başındayız. Bazı projeler yapıyoruz size duyurmak bizim görevimiz. İstanbul Kuyumcu Odası'yla birlikte yaptığımız yetişmiş insan kaynağını Küçükçekmece Kuyumculuk Meslek Lisesi'ni hayata geçirdik. Atölyeler ve öğrenciler hazır. Oradan yetişen öğrenciler İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne alt yapı olacaktır ve büyük katkı sağlayacaktır. Okul, üniversite

sektörle beraber olursa daha kaliteli üretim yapabiliriz. Kaliteli üretim demek daha çok ihracat demektir" dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaettin Kameroğlu da, "Burada eğitim alacak öğrencilerin çok şansı var. Öğrencilerin pratik eğitim almalarında, bunun haricinde diğer meslek okullarımızın da öğrencilerinin de eğitim ve stajlarında Kuyumcukent'e meslektaşlarımıza çok büyük görev düşüyor" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE, SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Üniversite olarak böyle projenin sürekli destekçisi olduklarını ifade eden İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, öğrencilerin bilgi birikimi ve tecrübelerinin aktarılacağı bir yapıyı oluşturdukları için memnun olduklarını belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken de, "Kuyumcukent'e yapılan bu çalışma üniversitenin reel sektör ilişkisinde yaptığı en önemli atılımlardan bir tanesi. Üniversitemiz içinde çok önemli bir aşamayı beraber getiriyor. Burada sektörden gelen isteklerle birlikte akademik bir formata büründürülmesi ve bir müfredat oluşturulması sayesinde böyle bir okul ortaya çıktı. Hepinizin bildiği gibi dünyada tek ve ilkokul burası. Sorumluluğumuzun farkındayız. Laboratuvarın açılması sembolik olarak önemli, bizden sonra pek çok üniversite böyle faaliyetlere geliştireceğini düşünüyoruz. Bende kuyumcu bir ailenin çocuğuyum böyle bir gelişmenin olduğunu görmek mutluluk verici" dedi.

ŞEHRİN GÖBEĞİNDE LABORATUVAR

Erhan Erken, "Kuyumcukent'in içerisinde böyle bir laboratuvar olması direk akademisyenlerin sektör mensuplarıyla beraber fikir alışverişi içinde bulundukları bir saha sağlıyor. Biz burada kuyumcuların yaptıkları işleri yapma noktasında değiliz ama kuyumcuların beraberce istifade edebilecekleri bir laboratuvar ortamı oluşturup onların daha iyi kazanabilmelerini sağlayan teknikler oluşturacağız. Kuyumculuk esnaf işiydi, zamanla kuyumculuk bir endüstri haline gelmeye başladı. Bugün Türkiye'nin ihracat noktasında en önemli sektörlerinden biri kuyumculuk olmaya başladı. Biz de bu gelişen sektöre akademik bir destek vermek açısından tam sektörün göbeğinde böyle bir laboratuvar kurduk.

Şu ana kadar 500 bin lira harcama yaptık ama bu şimdilik başlangıç" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER MEMNUN

Hayatında ilk defa çizim yaptığını, diğer sınıflar da açıldığında devam etmeyi istediğini söyleyen kursiyer, sektörde kalmak istediğini belirtti. Melek konseptini ele aldığını söyleyen bir başka kursiyer de, mücevher tasarımında profesyonel olmak istediğini, o nedenle okula başladığını ifade etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close