Kuveyt'te Madalya Töreni Skandalı
Kuveyt'te düzenlenen Atıcılık Şampiyonası'nda birinciliği kazanan Kazak sporcu için düzenlenen madalya töreninde Kazakistan milli marşı yerine "Borat" filmi için yazılan müzik parçası çalındı.
Kuveyt'te düzenlenen Atıcılık Şampiyonası'nda birinciliği kazanan Kazak sporcu için düzenlenen madalya töreninde Kazakistan milli marşı yerine Borat filminde "Kazakistan" olarak adlandırılan hayali ülkeyle dalga geçmek için yazılan müzik parçası çalındı.
ABD'de en çok izlenen komedi filmleri arasında yer alan 2006 yapımı Borat'ın başrol oyuncusu Sacha Baron Cohen, filmde Kazakistan'ı rencide eden sahneler nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.
Kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtlarken filmdeki esprinin yanlış anlaşıldığını belirterek kendini savunan Cohen, filmde asıl esprinin Kazakistan değil, insanların yeryüzünde Kazakistan gibi bir ülkenin var olabileceğine inanması olduğunu belirtmişti.
"Rolling Stone" adlı magazin dergisine 2006'da yaptığı açıklamada, "Filmdeki asıl espri Kazakistan değildi. Asıl insanları güldüren espri insanların yeryüzünde benim Kazakistan diye bahsettiğim, eşcinsellerin mavi şapka giydiği, kadınların kafeslerde yaşadığı ve insanların mayalanmış at dışkısı içtiği bir ülkenin var olabileceğine inanmasıydı" ifadesini kullanan Cohen, filmdeki "Kazakistan" adıyla geçen ülkenin hayali bir ülke olduğunun anlaşılmasını istemişti. Cohen filmin asıl amacının Kazakistan ile dalga geçmek değil, insanların ön yargılarını ortaya çıkarmak olduğunu savunmuştu.
Kazakistan Olayı Kınadı
Kazakistan adına yarışarak altın madalyayı kazanan Maria Dmitrienko için düzenlenen madalya töreninde meydana gelen olay Kazakistan tarafından kınandı.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İlyas Omarov, Rusya'nın ITAR-Tass haber ajansına yaptığı açıklamada, olayın "elbette bir skandal olduğunu" belirterek, soruşturma açılmasını talep etti.
Haber ajansına konuşan Kazakistan atıcılık takımından Oksana Stavitskaya, Asya Atıcılık Federasyonu Başkanı Şeyh Salman El Sabah'ın olay nedeniyle Kazakistan milli takımından özür dilediğini söyledi.
Stavitskaya, "Seyh Salman bizden şahsen özür diledi. Skandal filmin müziğinin Kazakistan milli marşı yerine çalınmasının tamamıyla organizatörlerin hatası olduğunu kabul etti. Ödül töreninin kendileriyle mukavelesi bulunan bir firma tarafından düzenlendiğini açıkladı" dedi.
Kazakistan'daki "Tengri" haber ajansına konuşan Kazakistan takımının çalıştırıcısı Enver Yunusmetov da organizatörlerin çeşitli ülkelerin ulusal marşlarını internetten indirerek çaldığını kaydetti.
Devlete bağlı Kuveyt Haber Ajansı da olayın ardından Kuveyt'teki organizatörlerin, "kasti olmayan" bir hata yaparak "yanlış ulusal marşı" çaldıkları için Kazak delegasyonundan özür dilediklerini bildirdi.
Organizasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, hatanın düzeltilerek Kazakistan ulusal marşının yeniden çalındığı belirtildi.
Açıklamada, hatadan dolayı "derin üzüntü" duyulduğu ve iki ülkenin spor komiteleri arasındaki bağların eskisi kadar güçlü olduğu vurgulandı.
- MOSKOVA