Haberler

Kutsal Emaneti 600 Yıl Korudular

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tayland'ta asırlar önce çeşitli İslam ülkelerinden gönderilen el yazması Kur'an-ı Kerimler muhafaza edildi.

Tayland'ın Patani bölgesine asırlar önce Osmanlı Devleti'nin de aralarında bulunduğu çeşitli İslam ülkelerinden gönderilen el yazması Kur'an-ı Kerimler, günümüze kadar bölgedeki medreselerde muhafaza edildi.

Patani'de 1200'lü yıllarda İslam'la tanışan ve 1457'de Patani İslam Krallığı'nı kuran Müslüman Malaylara, çeşitli tarihlerde o dönemki İslam ülkelerinden el yazması Kur'an-ı Kerimler gönderildi.

Patani İslam Krallığı'nın 1700'lü yıllarda Siyam hakimiyeti altına girmesinin ardından Müslüman Malaylar, yıllardır devam eden baskı, şiddet ve asimilasyona rağmen bu Kur'anları günümüze kadar muhafaza etmeyi başardı.

Müslüman Malaylar, geçen yıl yardım faaliyetleri için bölgeye giden İHH İnsani Yardım Vakfı görevlilerinden tarihi Kur'an-ı Kerimlerin restorasyonu için yardım istedi.

Bunun üzerine İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, Türkiye'de restore ettirilecek asırlık Kur'an-ı Kerimleri Tayland'dan getirmek için çalışma başlattı.

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların ardından Patani'deki Ahmediye Medresesi'nde toplanan Kur'an-ı Kerimlerden 6'sı Türkiye'ye getirildi ve restore edilmek üzere Süleymaniye Kütüphanesi'ne teslim edildi.

Patani'den ilk aşamada el yazması 13 Kur'an-ı Kerim'in getirileceği, daha sonra bu sayının 40'a kadar çıkabileceği öğrenildi.

Ahmediye Medresesi Müdürü Lütfi el Hac Sami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca Kur'an-ı Kerimleri zor koşullarda muhafaza ettiklerini söyledi.

Asırlık Kur'anlardan birinin Osmanlı Devleti'nce bölgeye gönderildiği ve yıllarca burada muhafaza edildiğini anlatan Sami, "Osmanlı Devleti'ni ve Türkiye'yi çok seviyoruz. Osmanlı padişahlarından 2. Abdulhamid'i çok seviyorum. Bunun sebebi de çok büyük vaatlere rağmen Filistin'i Yahudilere vermemesidir" dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı sayesinde ata yadigarı Kur'an-ı Kerimlerin Türkiye'de restore edileceğini vurgulayan Sami, şöyle devam etti:

"Daha sonra İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla burada bir müze kuracağız. Kur'anların en eskisi 6 asırlık. Diğerleri de 300 ile 600 yıl arasında değişiyor. Bunlar ümmetin bize emanetidir. Şimdi ilk aşamada 6 Kur'an-ı Kerim'i Türkiye'ye göndereceğiz. Daha sonra 7 Kur'an daha yollayacağız. Bu sayı ilerde 40'a çıkabilir."

-Müslümanlara ait ilk müzeyi kurulacaklar-

İHH İnsani Yardım Vakfı görevlisi Zafer Topaloğlu ise Patani'deki Ahmediye Medresesi Müdürü Sami'nin çok büyük bir görev ifa ettiğini söyledi.

Asırlık Kur'an-ı Kerimlerin bu medresede toplanıp koruma altına alındığını anlatan Topaloğlu, şöyle konuştu:

"Restore etmek için önce Kur'an-ı Kerimleri teslim aldık. Daha sonra bu sayı artacak. Bu Kur'anlar Süleymaniye Kütüphanesi'nde restore edilecek. Burada tamir ettirildikten sonra Patani'de bir kültürel çalışma olarak bu Kur'an-ı Kerimlerle müze kuracağız ve 13 Kur'an bu müzede sergilenecek. Bunun dışında 27 Kur'an daha var. Bu Kur'an-ı Kerimlerin bazıları Osmanlı'dan bazıları Asya'dan Afrika'dan geçmişte buraya gönderilmiş. Bu Kur'anları tamir ettirdikten sonra müzelerde sergileyeceğiz. Bu şekilde yıllardır asimilasyona maruz kalan Patanili kardeşlerimiz için büyük bir hizmeti gerçekleştirmiş olacağız."

-"Kullanılan kağıt ve mürekkep farklı"-

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Nil Baydar da kendilerine gelen 6 Kur'an Kerim'in Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde onarımlarının yapılacağını söyledi.

Söz konusu Kur'an-ı Kerimlerin el yazması olduğunu vurgulayan Baydar, şunları kaydetti:

"Bunlarla ilgili koruma ve onarım çalışmalarını burada yapacağız. Aynı zamanda ciltleri ve metin kısımlarındaki bezemeler, yazılar, yazı karakteri ve tarihlendirmeyi yapmaya çalışacağız. Kullanılan kağıdın ve mürekkebin burada, İstanbul'da gördüklerimizden farklı olduğunu küçük bir test ile anladık. Bundan sonrasında detaylı bir belgelemesi yapılacak, fotoğrafları çekilecek, lif analizleri yapılacak, daha sonra ciltlerinin temizliği yapılacak. Eski onarımlar işlevsiz kaldıysa bunlar çıkarılacak. Daha sonra metin kısımlarındaki bütün o kiri ve tozu kuru bir şekilde temizleyeceğiz. Sağlamlaştırılmaları yapılacak, kenarlarındaki köşelerindeki kıvrımları düzeltilecek. Bütün eksik kısımları uluslararası konservasyon işlemlerinde kullanılan standartlarındaki işlemlerle onarılacak. Daha sonra işlemleri biten Kur'an-ı Kerimler yeniden belgelenerek fotoğrafları çekilerek İHH İnsani Yardım Vakfı'na teslim edilecek."

Muhabir: Murat Paksoy - PATANİ

Kaynak: AA / Güncel
title
Close