Kütahya'nın "Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı"Na Katılması
Kütahya'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin koordinasyon kurulu toplandı.
Kütahya'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılmasına ilişkin koordinasyon kurulu toplandı.
Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Valilikte yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Genel Sekreteri Veli Oğuz, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Muammer Özer, KÜTSO Başkan Vekili Hasan Öncel, Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Zenci, Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kütahya Koordinatörleri İskender Cem Leblebici ve Hacer Eriş katıldı.
Toplantıda söz alan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kütahya Koordinatörü İskender Cem Leblebici, ağdaki zanaat ve halk sanatları şehirleri arasında ortak proje havuzu oluşturmak için çalışmaların başladığını bildirdi.
Ürünleri için Kütahya'da satış alanı talep eden bazı şehirlerin Kütahya'dan gelen eserleri de kendi pazarlarına dahil etmek istediklerini ve bu şehirlerden Kütahya'yı ziyaret etme talebi geldiğini belirten Leblebici, şunları kaydetti:
"Kütahya Bulgaristan'ın Gabrova şehrinde gerçekleşecek Sanat ve Kültür Festivali'ne davet edildi. Ayrıca Meksika'nın San Cristobal şehrinde 2019 yılında gerçekleştirilecek olan El Sanatları ve Gastronomi Festivali'ne şehrimiz onur üyesi olarak davet edildi. UNESCO'nun hazırladığı resmi kitaplarda Kütahya yer almaya başladı. UNESCO'ya verilen taahhütler kapsamında hazırlanacak portal hususunda Kütahya başkanlığında, Meksika San ABD Cristobal Paducah, Ekvador Duran şehirlerinden oluşan bir çalışma grubu kurulmuştur. Sanatçı ve eserlerin yer aldığı UNESCO Kütahya Kataloğu, Kütahya UNESCO internet sitesi ve satış portallarının oluşturulmasına yönelik hazırlıklara başlanmıştır."
Leblebici, Kütahya ili Marka Şehir Eylem Planı hazırlanmasına yönelik çalışmalara da başlandığını aktardı.
Eylem planındaki ilerlemeler, UNESCO'ya ilişkin taleplerle geleceğe dönük planların da görüşüldüğü toplantıda, ağa üye olan Türk şehirleri Gaziantep, Hatay ve İstanbul ile ortaklık, istişare mekanizması için görüşmelerin düzenlenmesi, el sanatları alanındaki eğitimlerin koordinasyonu için gerekli adımların atılması, Kütahya'da bulunan zanaat ve halk sanatları UNESCO Yaratıcı Şehirleri Kitabı'nın Türkçe olarak bastırılması, kültür ve sanat alanında hazırlanan kitapların basım talepleri, logo kullanımı için ajansa başvurulması ve logo kullanılan faaliyetlerin raporlanarak ajansa iletilmesi hususu, logonun kullanıldığı iletişim materyallerinde "her şartta UNESCO feragat beyanı"na ifadesine yer verilmesi konuları karara bağlandı.