Haberler

Kütahya'da Türk-İslam Siyasi Düşünce Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk-İslam Siyasi Düşünce Kongresinin ikincisi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde, Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası’nın (EKSEN) katkılarıyla Kütahya’da başladı.

Türk-İslam Siyasi Düşünce Kongresinin ikincisi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde, Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası'nın (EKSEN) katkılarıyla Kütahya'da başladı.

DPÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde başlayan 2. Türk - İslam Siyasi Düşünce Kongresinin ilk oturumuna Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İsmail Yıldız, Dr. Mustafa Çalık, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Özgür Önder, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu adına Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Önder yaptı. Entelektüel seviyede gerileme yaşandığını, bu yüzden milli ve yerli kaynaklara yeniden dönülmesi gerektiğini dile getiren Önder, "İlkini Aksaray'da düzenlediğimiz Türk-İslam Siyasi Kongresi medeniyetimiz ve Türk- İslam siyasi düşüncesi itibariyle ufkumuzu açması gereken bir kongre olmalı. Medeniyetimizin 200 yıllık modern tecrübede daha çok Batı'daki sosyal, iktisadi gelişmelerle beraber onların daha çok takip edilmesi noktasında girişimler söz konusu. Dolayısıyla kendi kaynaklarımıza dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu mevcut modern durumu tamamen reddetmek değil ama kaynaklarımıza bakmamız gerekiyor. Kutadgu Bilig'den, Gazeli düşüncesinden, 19. Yüzyıla geldiğimizde Ahmet Cevdet Paşa'dan milli ve yerli yaklaşımların yeniden okunmaya ihtiyacı var. Çünkü entelektüel seviyede gerileme söz konusu. Entelektüel birikimi bu okumalarla yeniden güncellememiz gerekiyor" dedi.

İslam coğrafyasında yaşananlara dikkat çeken DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, "Gerek yaşadığımız gerekse terk ettiğimiz coğrafya kan ağlıyor. Mazlum, mağdur coğrafyalar bizim gönül coğrafyamız. Artık suçlu aramakla, zalimlere, hainlere beddua ederek zaman kaybetmek istemiyoruz. Topraklarımızın, zenginliklerimizin sömürülmesini istemiyoruz. Artık yapmamız gerekenleri konuşma ve eyleme geçme zamanı. Menfaatlerimiz önceliğimiz olmuş, Allah rızası ve önceliği sadece dile dolanan bir temenni olmuş" diye konuştu.

Vali Nayir: Bizler bu topraklar üzerinde bin yılı aşkın bir hakimiyete sahibiz

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, 2. Türk-İslam Siyasi Düşünce Kongresine ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını ifade ederek kongrede emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Nayir, "Bizler bu topraklar üzerinde bin yılı aşkın bir hakimiyete sahibiz ve hep birlikte inanıyoruz ki bu hakimiyetin altında Türk-İslam siyasetinin büyük bir temeli, kaynağı ve gücü bulunmaktadır. Bu temele, güce emek vermiş olan, bugün hayatta olan veya olmayan çok sayıda fikir adamımız vardır. O fikir adamlarından bugüne kadar elimize ulaşmış olan çok zengin bir varlığa da sahibiz" dedi.

Kongrede, 19 ayrı oturumda Türk İslam fikriyatının modern zamanlardan itibaren devlet, siyaset, yönetim konularında yaşadığı dönüşüm, etkileşim, kaygı ve sancılar üzerine 80'e yakın bildiri sunulacak.

Kongrenin Danışma ve Bilim Kurulunda, Türk İslam fikriyatı üzerine çalışan İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Şeker, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Sönmez Kutlu ve İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Ayhan Bıçak ile DPÜ ve Aksaray Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümlerinden Doç. Dr. Özgür Önder, Doç. Dr. Mehmet Akıncı, Yrd. Doç. Dr. Murat Yaman ve araştırma görevlisi Gökçe Nur Şafak yer alıyor.

Bildirilerin kitap olarak yayımlanması planlanan kongre, 28 Ekim'de sona erecek. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close