Kütahya'da Kış Tedbirleri Toplantısı Yapıldı
2013 Yılı kış mevsiminin ağır geçmesi ihtimali göz önünde bulundurularak yağmur, tipi, kar yağışı, buzlanma ve sis hallerinde trafik güvenliğinin azalması sonucu kazalara meydan verilmemesi amacıyla Kütahya'da Kış Tedbirleri Toplantısı yapıldı.
Kış Tedbirleri toplantısı Kütahya Valisi Şerif Yılmaz başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda yapıldı.
2013 Yılı kış mevsiminin ağır geçmesi ihtimali göz önünde bulundurularak yağmur, tipi, kar yağışı, buzlanma ve sis hallerinde trafik güvenliğinin azalması sonucu kazalara meydan verilmemesi amacıyla ilimiz sınırları içinde alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Vali Şerif Yılmaz başkanlığında 10.10.2013 Perşembe günü Valilik toplantı salonunda "Kış Tedbirleri" toplantısı yapıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Valimiz Sayın Şerif Yılmaz şunları ifade etti; ''Kış tedbirleri toplantısı geçtiğimiz yıl 13 Aralık'ta yapılmış. Bu yıl malum kış kendini erken hissettirmeye başladı. Yüksek noktalara kar düştü. Daha fazla gecikmeden en azından tedbirlerimizi alıp, hazırlıklarımızı kısa süre içerisinde tamamlayalım düşüncesiyle biraraya geldik. Bilindiği üzere Kütahya'mızın yol ağı oldukça geniş. Özellikle Karayollarında Kuzey-Güney aksını oluşturan ana yol güzergahı üzerinde olmamız nedeniyle yollarımızı sürekli açık tutma zorunluğumuz bulunmakta. Kar yağışının yoğun ve soğuk havanın ilimizde sert olmasından dolayı da bir takım sıkıntılarımız olabilmektedir. Bunu en aza indirmemiz ve ulaşımı kesintisiz sağlamak içinde bizim bu çalışmaları tüm kurumlarla birlikte hareket ederek gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Bu tarz durumlarda gerek Karayolları gerekse İl Özel İdaresi'nin yanısıra İl, İlçe ve Belde Belediyelerimiz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, Devlet Su İşlerimiz ve gerektiği zamanlarda özel sektörden bile istifade etme zorunluluğu hasıl olabiliyor. Yapılacak çalışmalarla ilgili birlikteliğin sağlanması açısından böyle bir toplantıyı gerçekleştirmiş olacağız. Mevcut imkanlarımızı hep beraber değerlendirme düşüncesindeyiz. '' dedi.
Toplantıda alınan kararlar uyarınca;
Belediye sınırları içerisinde kar mücadelesi İl, İlçe ve Belde Belediyelerince yapılacaktır. Belediyelere ait iş makineleri belediye sınırları içerisindeki çalışmalarından sonra köy ve mahalle yolları çalışmalarında destek olacaklardır.
Sorumlu oldukları köy yolları üzerinde meydana gelebilecek olumsuz hava şartlarına karşı, özellikle köy yollarının il ve devlet karayollarına bağlanmalarını sağlamak için mevcut karla mücadele araçları ve bu araçları kullanacak personel ve diğer personel ile yol açma çalışması yaparak, karla mücadele önceliğini köy ve grup yollarına vermekle beraber, köyleri belde ve ilçe belediyelerine bağlayan yollarda, yolun belediye sınırları içerisinde kalıp kalmadığına bakılmaksızın ulaşımı sekteye uğratmayacak şekilde yol açma ve temizleme çalışmaları yapacaklardır.
Olumsuz hava şartlarında oluşacak elektrik kesilmelerinde veya elektrik direği yıkılmalarında OEDAŞ 'dan gelen talepler İl Özel İdaresince değerlendirilecektir.
Karayolları Şube Şeflikleri kendi sorumluluk alanlarında bulunan karayolları yol ağlarında karla mücadele ile ilgili önceden alınması gerekli tedbirleri geciktirmeden en kısa sürede alacaklar, karla mücadele kış programı dahilinde yapılan ihaleleri alan firmaların denetimini eksiksiz bir şekilde yerine getirilecek, herhangi bir aksaklığa karşı tedbirli olunması sağlanacak, gerektiğinde ihale kapsamı dışında kalan yollarda diğer kurum ve kuruluşlardan destek talebinde bulunulacaktır.
Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kar yağışı ihbarı aldığında 24 saat çalışma esasına geçecek ve Koordinasyon Merkezini haberdar edecek ve karla mücadele görevi ile ilgili müdürlükleri bilgilendirecektir.
İl Sağlık Müdürlüğü İl genelinde tarama yaparak hamileler ve diyaliz hastalarını tespit edecek ve tespit edilen listeleri Koordinasyon Merkezine bildirecektir. Kar yağışı ihbarı alındığında Paletli Ambulansın ekibi ile birlikte hazır bulundurulması sağlanacak, ayrıca yolların açılmasında gecikme olacağı ilgili kurumlarca bildirildiğinde, ambulans helikopterin kullanılması için gerekli koordineyi yürütecektir.
Meteoroloji İl Müdürlüğü olumsuz hava şartlarının oluşması ihtimali halinde ilgili birimleri önceden bilgilendirecektir.
Genel olarak;
a) İlçelerde yürütülecek olan çalışmalarda kaymakamlıklarla koordine sağlanacaktır.
b) Köy yollarında öğrenci taşınan güzergahlar öncelikli olarak açılacaktır.
c) Şehir içi toplu taşıma araçları, servis araçları ve ticari taksiler yoğun kar yağışı ve buzlanma esnasında öncelikle kar lastiği ve gerektiğinde zincir takmaları için bağlı bulundukları meslek odalarınca uyarılacaklardır.
d) İş makinesi ve kamyon kullanan operatör ve şoförlerin özellikle kış mevsiminde yıllık izinli olmamaları için izin planlaması yapılacak, zorunlu izin aldıklarında ise adres ve telefon numaraları mutlaka alınacaktır.
e) Karla mücadele ekiplerinin araç operatörleri ile özel sektöre ait kurtarıcı ve vinç işletmelerinin telefonları İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Harekat Merkezlerine bildirilecektir.
f) Ulaşımın kesilmesi nedeniyle yolda mahsur kalan vatandaşların iaşe ve ibateleri, mülki sınırları dikkate alınarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sağlanacaktır.
g) Hava muhalefeti halinde taşıt bekletme yerleri;
-Kütahya-Afyon yolunda Outlet AVM önü,
-Kütahya-Eskişehir yolunda Fuar Alanı,
-Kütahya-Tavşanlı-Balıkesir yolunda Tavşanlı Bölge Trafik önü,
-Kütahya-Gediz yolunda Gelinkaya mevkii,
-Dumlupınar-Altıntaş-Kütahya yolunda Dumlupınar ve Altıntaş İlçe merkezleri,
-Gediz-Simav-Sındırgı yolunda Abide köyü,
-Tavşanlı-Domaniç-İnegöl yolunda Domaniç'te bekletilecektir.
-Zorunlu hallerde akaryakıt istasyonlarında da bekletme yaptırılabileceği kararları alınmıştır.
Vali Şerif Yılmaz başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı H. Mete Buhara, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu ve ilgili daire müdürleri katıldılar.