Kütahya'da "İslam'ı Anlama ve Anlatma-Genç Bakış Sempozyumu"
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, "Günümüz dünyasına baktığımızda yaşadığımız acı tecrübeler bize gösterdi ki görme, anlama ve anlatma konusunda bir sürü eksiğimiz var. Gönül coğrafyamızı da içine katarak düşündüğümüzde İslam'ı anlama ve anlatma konusunda da çok büyük eksiğimiz var." dedi.
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, "Günümüz dünyasına baktığımızda yaşadığımız acı tecrübeler bize gösterdi ki görme, anlama ve anlatma konusunda bir sürü eksiğimiz var. Gönül coğrafyamızı da içine katarak düşündüğümüzde İslam'ı anlama ve anlatma konusunda da çok büyük eksiğimiz var." dedi.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Lisan-ı Hal ve Medar toplulukları tarafından "İslam'ı Anlama ve Anlatma- Genç Bakış Sempozyumu" düzenlendi.
Vali Nayir, DPÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, İslam dünyasının en büyük sıkıntısının, anlama ve anlatma olduğunu söyledi.
Sempozyum konusunun "anlama ve anlatma" olarak seçilmesinin isabetli olduğunu vurgulayan Nayir, şöyle konuştu:
"Her bakan göremeyebilir, her okuyan anlayamayabilir, her anlayan anlatamayabilir. Bunlar farklı gayretleri içermesi gereken hususlar. Baktığımızı görebiliyor, okuduğumuz anlayabiliyor, anladığımızı da en iyi şekilde anlatabiliyorsak hayatımızın gayelerine en yakın davranışları ifa etmiş olabiliriz diye düşünüyorum. Günümüz dünyasına baktığımızda da yaşadığımız acı tecrübeler bize gösterdi ki görme, anlama ve anlatma konusunda bir sürü eksiğimiz var. Gönül coğrafyamızı da içine katarak düşündüğümüzde İslam'ı anlama ve anlatma konusunda da çok büyük eksiğimiz var."
"Seçilen tema oldukça anlamlı"
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de sempozyumun hem ilk olması hem de öğrenci toplulukları tarafından hazırlanmasını, "taktire şayan" diye niteledi.
Bu sempozyumun cesaret, ufuk ve vizyon ürünü olduğunu dile getiren Gören, "Sempozyuma seçilen tema oldukça anlamlı, güncel ve gelecek anlamda umut verici bir tema. Büyüklerin başaramadığı İslam'ı anlama ve anlatma hedefi genç akademisyen adaylarına çok güzel yakışacak. Hayatın merkezine Kur'an-ı Kerim'i aldığını söyleyen ama bir türlü Kur'an'ın götürdüğü peygambere ulaşamamış, şahısları kutsayan, putlaştıran din anlayışından ancak bu temiz, masum gençlerimizin vizyonuyla uzaklaşabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Öğrenci toplulukları adına konuşan Tuba Özdemir ise İslam'ın doğru şekilde anlaşılıp anlatılması gerektiğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'de genel ifade ile din meselesinde, özel anlamda İslam konusunda geniş bir fikir karışıklığı yaşanmaktadır. Birkaç asırdan beri dini tefekkür alanında yaşanan durağan döneminin ortaya çıkardığı zihni ve fikri atalet kendi konusunu aşarak çok ciddi siyasal ve sosyal sorunlar haline gelmiştir. Müracaat edilen kaynaklar veya referanslara bakıldığında buna sebep konular arasında en başta din olarak ortaya konulmuştur. Bugün yaşanan sorunların mevcut sebeplerinden biri de bizim tefekkür hayatımızda uzunca bir süre durağanlık ve ataletin yaşanmış olmasıdır. Bize düşen, doğru bilgi ile bize emanet edilen öğrencileri, hem de ailelerini doğru bir istikamet üzere tutmaktır."
DPÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aydemir, DPÜ İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, İl Müftü vekili Veysel Kükrek, akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı sempozyum, yarın sona erecek.