Haberler

Kütahya Çinisi Unesco'da Tanıtıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünde (UNESCO) Kütahya çinisi ile ilgili konferans düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünde (UNESCO) Kütahya çinisi ile ilgili konferans düzenlendi.

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Londra Üniversitesinden Prof. Dr. John Carswell, Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Sitare Turan Bakır ve ÇEKÜL Vakfı Genel Direktörü Yeşim Dizdaroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Kütahya çiniciliğinin tanıtıldığı video gösteriminin ardından konuşan Belediye Başkanı Saraçoğlu, Kütahya'nın her yönüyle bir açık hava müzesi olduğunu ifade etti.

Kütahya'nın yüz yıllardır geçim kaynağının el sanatları olduğunu anlatan Saraçoğlu, her beş aileden birinin geçimini doğrudan el sanatlarından veya el sanatıyla ilişkili diğer sektörlerden sağladığına işaret etti.

Çini yapım sanatının geçen yıl UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne dahil edildiğini anımsatan Saraçoğlu, şehirde 400'ün üzerinde sanat ve zanaat atölyesinde 4 binden fazla sanatçı ve zanaatkarın çalıştığını bildirdi.

Saraçoğlu, "Çinicilik sanatı nesilden nesile aktarılarak özünü korumayı başarmıştır. Çinicilik, klasik çıraklık anlayışının dışında üniversitelerde, liselerde, eğitim merkezlerinde profesyonel olarak öğretilen sanat dalı haline gelmiştir." dedi.

Çalışmalarıyla çini sanatının nesilden nesile aktarılmasını amaç edindiklerini ifade eden Saraçoğlu, bu sanatın icrasının ayrıca fiziksel ve psikolojik bazı hastalıkların tedavisinde ve rehabilitasyon süreçlerinde kullanıldığını söyledi.

Saraçoğlu, çinicilikle uğraşmanın mahkumlar ve sığınmacılar gibi dezavantajlı gruplar için sosyal entegrasyonun sağlanmasında da avantajlar sağladığını kaydetti.

Konferansta Prof. Dr. John Carswell, Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Dr. Sitare Turan Bakır ve ÇEKÜL Vakfı Genel Direktörü Yeşim Dizdaroğlu da sanatın tarihi geçmişi, evrimi ve korunması çalışmaları konusundaki bilgilerini dinleyicilerle paylaştı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayır'ın da katıldığı konferansın sonunda Bangladeş ve Sırbistan büyükelçileri de Kütahya ve çinicilik hakkındaki anılarını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

22 ilimizde eğitime kar engeli

22 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title