Haberler

'Kuşkonmaz' Tireli Çiftçinin Yeni Umudu

'Kuşkonmaz' Tireli Çiftçinin Yeni Umudu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Tire İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pilot bölge olarak belirlenen arazide tarımı yapılan kuşkonmaz bitkisinin hasat dönemine başladı.

İzmir'in Tire İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pilot bölge olarak belirlenen arazide tarımı yapılan kuşkonmaz bitkisinin hasat dönemine başladı. Daha çok Avrupa ülkelerinde tüketilen ve yüksek fiyatlara satılan bu özel bitkinin Tire'deki ilk hasadından elde edilen ürünler, kilosu 20 liradan alıcı buldu.

2010 yılı bahar aylarında ekimi yapılan, geçen yıl nisan ayında ise pençeleri başka bir tarlaya transfer edilerek ikinci ekim süreci başlatılan kuşkonmaz bitkisinin hasadı bu yıl gerçekleşiyor. Daha çok gastronomi alanında tercih edilen birçok farklı yemek yapılabilen bu bitki, eczacılık sektöründe de kullanılıyor. Özellikle Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Avrupa kıtasında ve dünyanın farklı ülkelerinde tüketimi gerçekleşen bu faydalı bitkinin maddi değeri de çiftçiye önemli bir gelir kapısı oluyor. Kilo fiyatı 10 ile 17 lira arasında değişen kuşkonmazın tarımı için girişimlerde bulunan Tire Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce bu konuda başlatılan pilot çalışma bu yıl nisan ayında yapılan ilk hasatla sonuç verdi. Elde edilen ilk ürünler kilosu 20 liradan ilçedeki turistik restoranlara satıldı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Sibel Tagay'ın projesi olan ve bizzat ekim ve gelişim sürecinde emeğiyle içinde yer aldığı kuşkonmaz pilot ekim çalışmasının son aşamaya gelmesi, ekimin yapıldığı tarla sahibi Mehmet Özdemir, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvanlık Müdürü İbrahim Soylu ve Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi olmak üzere bu işe emek veren herkesi oldukça mutlu etti.

Selçuk yolu üzerinde Akkuyu mevkiinde bulunan Mehmet Özdemir'e ait tarlaya giderek, yapılan hasadı yerinde inceleyen Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi'ye, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Soylu ve projeden sorumlu Ziraat Mühendisi Sibel Tagay kuşkonmaz bitkisi ve tarımı ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Kaymakam Ergi, bölge çiftçisine alternatif sunacak ve gelir getirecek her türlü çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını belirtti.

Proje sorumlusu Sibel Tagay, Mehmet Özdemir'e ait 500 metrekarelik alanda ekim yapıldığını ve ilk hasattan 20 kilogram ürün alındığını söyledi. Taga, "Bundan sonra 3- 4 günde bir yeni hasat yapılacak. Bu ilk ürün ilçemizdeki restoranlara verildi. Bundan sonraki ürünler için Kuşadası ve Torbalı'daki restoranlarla temasa geçildi" dedi.

FAYDALARI NELER?

Somon balığının ve et yemeklerinin yanında garnitür olarak, soğuk meze olarak ve çorbası yapılarak daha çok yemeklerde tüketilen kuşkonmaz, barındırdığı folat maddesi nedeniyle kalp dostu olarak biliniyor. Kuşkonmazın ayrıca sinir sistemine ve bağırsaklara iyi geldiği ifade ediliyor. Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir ürün olarak tanınıyor. Kuşkonmazdan gut hastalığı bulunanların uzak durması gerekiyor.

(AÖ/BT) - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close