Kuşaktan Kuşağa "Kurbanın Bereketini" Yaşıyorlar
Kocaeli'deki bıçak bileme ustaları, dedeleri veya babalarından devraldıkları mesleklerinin en karlı dönemlerini her Kurban Bayramı öncesi artan yoğunluk sayesinde yaşamalarına rağmen hazır ürünler nedeniyle el yapımı bıçaklara rağbetin azalmasından rahatsızlık duyuyor.
Kocaeli'deki bıçak bileme ustaları, dedeleri veya babalarından devraldıkları mesleklerinin en karlı dönemlerini her Kurban Bayramı öncesi artan yoğunluk sayesinde yaşamalarına rağmen hazır ürünler nedeniyle el yapımı bıçaklara rağbetin azalmasından rahatsızlık duyuyor.
İzmit'te faaliyet gösteren bıçak ustaları, bayrama günler kala yoğun mesailerine devam ediyor. Bayramında en fazla mesai yapan sektörlerden olan bıçakçılar, tezgahlarının başına geçerken, kurban kesecek vatandaşlar da bıçaklarını biletmek veya tamir ettirmek için sıraya giriyor. Ustalar, nesilden nesile aktarılan mesleklerinin artık eskisi kadar ön plana çıkmaması ve yeni çırakların yetişmemesini ortak endişeleri olarak dile getiriyorlar.
Bıçak ustası Suat Bıçakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailece 99 yıldır bu işi yaptıklarını, soy isimlerini de mesleklerinden aldıklarını söyledi.
Kurban Bayramı'ndan 20 gün önce işlerin yoğunlaştığını vurgulayan Bıçakçı, "Normale göre günlük kazancım 5-6 kat arttı. İşleri yetiştirmek için geceleri bile çalışıyoruz. Kurban Bayramı'ndan sonra tekrar normale döneriz." dedi.
Bıçakçı, insanların daha çok eski bıçaklarını bilettiklerini anlatarak, iyi bir kurban kesim bıçağının fiyatının ise 25-40 lira arasında değiştiğini aktardı.
Eskiden bıçakların paslanır çelikten yapıldığını dile getiren Bıçakçı, el yapımı bıçak satışının azaldığını belirterek, "Bıçaklar ocakta döverek yapılıyordu, daha güzel kesiyordu. Her şey elle yapılıyordu, şimdi bıçağın yüzü hazır preste kesiliyor, sapı hazır geliyor, işçilik daha kolaylaştı. Bu da bize olan rağbeti düşürdü, mesleği yapanlar azaldı." diye konuştu.
"Çırak yetişmiyor"
İzmit'te 30 yıldır bıçakçılık yapan 60 yaşındaki Ayhan Sönmez de baba mesleğini devam ettirdiğini belirterek, bayram öncesi yoğunluk yaşadıklarını ifade etti.
Sönmez, en iyi bıçağın çubuk çelikten yapıldığını vurgulayarak, "Çubuk çeliği dışında plaka çelik de var. Çubuk çelik ile yapılan bıçaklar daha pahalı. Plaka çelik tencere, tava için kullanılıyor. Çubuk çelikteki elementler yani çelik taneleri tozu daha fazla. Bıçağın bilemesi de çok önemli. Bıçağın keskin olması gerekli ki kurbanlığa eziyet etmesin." şeklinde konuştu.
Vatandaşların bıçak almaktan çok, bıçaklarını biletmeye getirdiğini ancak normale göre Kurban Bayramı öncesi işlerin yoğunlaştığını kaydeden Sönmez, çırak yetiştirmekte zorlandıklarını hatta kendi oğullarına bile bu mesleği öğretemediklerini söyledi.
63 yıldır bıçakçılık yapan 76 yaşındaki Adnan Kiyga da aile olarak 3 nesildir bıçakçılık yaptıklarını, mesleği babasından öğrendiğini kaydetti.
Baba mesleğini devam ettirmek için bu işi yaptığını dile getiren Kiyga, mesleği icra edenlerin artık günden güne azaldığına dikkati çekerek, "Mesleği bana babam öğretti. Babama yardım ederek bu mesleğe başladım. Oğlum benim mesleğimi seçmedi ancak bayram yoğunluğunda bıçak satışlarında bana yardımcı oluyor." ifadesini kullandı.
Kiyga ayrıca vatandaşların artık fabrika üretimi bıçakları tercih ettikleri için bıçak satın almaktan çok biletmeye geldiklerini sözlerine ekledi.