Haberler

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümleri' Kss Pazaryeri'nde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadir Has Üniversitesi ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD) işbirliği ile düzenlenen Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümleri Pazaryeri 2014 etkinliğinin altıncısı Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti.

18 şirket ve 8 sivil toplum temsilcisinin katılımı ile gerçekleşen etkinlikte kurumlar, geliştirdikleri sosyal sorumluluk projelerini tanıtma fırsatı buldular. CSR Europe (KSS Avrupa) tarafından geliştiren ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSS Türkiye) tarafından düzenlenen KSS Pazaryeri etkinliğinde şirketler kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını diğer şirketler ile kamu, sivil toplum yöneticileri ile ilgili paydaşlar ile paylaşarak sosyal sorumluluk bilincine katkıda bulundular. Her yıl başarılı bulunan kurumsal sosyal sorumluluk projeleri nedeniyle şirketlerin ödüllendirildiği etkinlikte bu yıl, bireysel olarak “Her Okula Şiir Kitaplığı” kampanyası ile şair, editör ve yayıncı Enver Ercan, Türkiye’nin ilk çevreci stadı olan Vodafone Arena için BJK Başkanı Fikret Orman Kurumsal Sosyal Sorumluluk’a katkı ödülünün sahibi oldu. Bireysel ödül alan bir diğer isim, Mustafa Dedecan ise Yılın Yerel Girişimcisi Ödülü’ne layık görüldü. 

100. YILINDA TÜRK İŞLETMELERİ NASIL OLMALI?

100. yılında Türk işletmeleri nasıl olmalı? sorusuyla yola çıktıklarını ifade eden KSS Türkiye Başkanı Serdar Dinler, “Bütün bu çalışmaları yaparken amacımız Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda yaşamak, iş yapmak, çalışmak ve eğitim almak için tercih edilen bir ülke olmasını gerçekleştirmektir. Cumhuriyetin 100 yılında Türk işletmeleri nasıl olmalı? sorusuyla yola çıktık. Eğer bunu kurgulayabilirsek ve bu önlemleri şimdiden alabilirsek 2023’te Türk şirketlerinin uluslararası alanda rekabetçi, söz sahibi olabileceğini ve piyasaları kontrol edebileceğini düşünüyoruz. Bunu sağlamanın en doğru yolunun kurumsal sosyal sorumluluk projeleri geliştirmekten geçiyor” dedi.

“SOSYAL SORUMLULUK AHİLİĞİ YANSITIYOR”

Sosyal sorumluluğun Türk kültürüne yabancı olmadığını belirten Serdar Dinler, “Bu kavram Türk kültürünü ve geleneğini yansıtıyor ve bu gelenek dinimizde de var. Bundan 800 yıl önce kaybettiğimiz değer olan ahilik kavramına ve değerine baktığımızda bugünkü kurumsal sosyal sorumluluk ile birebir örtüştüğünü görüyoruz. Ahiliğin bütün temel öğeleri bugünün kurumsal sosyal sorumluluğun temel öğeleri ile örtüşmekte ve aynı şekilde gitmektedir. Keşke biz bu geleneği unutmasaydık. O zaman ürün olarak başka yerlerden alma ihtiyacı da duymazdık. Değer mi olsun? ürün mü olsun? dersek değer olmasından yanayım diyebilirim” ifadelerini kullandı.

EDEBİYATÇI ENVER ERCAN’A KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ

Sosyal medya üzerinden başlattığı “Her Okula Şiir Kitaplığı” kampanyası ile ilk 50 başvuruya 90’ar kitaplık setler göndermesi sonucu başlattığı sosyal sorumluluk projesi ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk Katkı Ödülü’ne layık görülen şair, editör ve yayıncı Enver Ercan keyifli bir projeye imza attıklarını söyledi. Aynı projeyi cezaevleri için de düşündüklerini açıklayan Enver Ercan, “Biz elimizdeki kitapları birikince okullara, ceza evlerine ve önemli etkinlikler için ayırıp dağıtıyoruz. Daha evvel Türkiye Yazarlar Sendikası ile birlikte 21 Mart Dünya Şiir Günleri’nde kitaplarımızı dağıttık. Daha sonra bazı ceza evlerinden istek oldu. Onlara kitap seti yolladık. Sonra, Anadolu kütüphaneleri olmayan okulları düşündük. Sosyal medyadan bir duyuru yaptık ve ilk 50 okulun müracaatını karşılayacağımızı ve 90’ar kitaplık setler oluşturacağımızı kararlaştırdık. Mardin, Diyarbakır, Kars, İstanbul ve Ege Bölgesi’ndeki birkaç okuldan istek geldi. Biz de bu kitapları o okullara gönderdik. Aynı Projeyi cezaevleri için düşünüyoruz. Cezaevinde yatmakta olan mahkum arkadaşlar için eşlerine, dostlarına duyuru yapacağız onlardan istek geldiği zaman da biz o şiir kitabı setlerini onlara yollayacağız” diye konuştu.

ÇEVRECİ İLK STAD ÖDÜLLENDİRİLDİ

Türkiye’nin ilk çevreci stadı olacak olan Vodafone Arena, Beşiktaş Spor Kulübü’ne KSS Katkı Ödülü’nü getirdi. Kulüp adına ödülü alan BJK Başkanı Fikret Orman, “Eğitime ve sosyal sorumluluk projelerine yatırım yapıyoruz. Bu ödülü çevreye yaptığımız yatırımlar ile aldık. Türkiye’nin ilk yeşil stadını yapıyoruz. Bunların gelecek nesillere iyi şeyler bırakmak adına yapıyoruz. Beşiktaş ailesi olarak özellikle kurumsal yönetimimizle alakalı önemli yatırımlar içerisindeyiz. Stadyum yatırımı haricinde sürdürebilir başarı için insan gücüne önemli ölçüde yatırım yapıyoruz. 112 yıllık bir camia olarak belirli bir genetiğimiz ve bir hayat duruşumuz var. Bu kurucu başkanlarımızdan ve eski sporcularımızdan bugüne gelene kadar devam eden bir süreçtir. Biz bu süreç içerisinde devamlı olarak spora, insana ve tesislere sosyal sorumluluk projelerine yatırım yapıyoruz” dedi.

KSS PAZARYERİ ETKİNLİĞİNDE ÖNE ÇIKAN PROJELER

Bu yıl altıncısı düzenlenen pazaryeri etkinliğinde birçok şirket geliştirdiği sosyal sorumluk projelerini katılımcılara tanıttı. Şirketlerin birbirleriyle etkileşimini sağlayan etkinlikte, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri diriltmek adına geliştiren ve kayıp çocuklar için farkındalık oluşturmak adına oluşturan projeler dikkat çekti.

Onur Market tarafından geliştirilen poşet projesinin kayıp çocukların ailelerine umut olduğunu ifade eden proje sahibi Senem Karataş, “3 milyon poşete kayıp çocukların fotoğrafını basarak müşterilerini bilinçlendirmek ve kayıp ailelere umut olmayı amaçladık. İstanbul ve Trakya’da bulunan 76 Onur Market şubemizde bu poşetleri dağıtarak müşteriye ulaşımını sağladık. Tüm anne ve babaların çocuklarının kaybolmamasına yönelik 10 önemli kuralı öğrenmelerini ve bilinçlenmelerini sağlamak amaçlıyoruz. Amacımız toplum kamu ve anne baba bilinci yaratmaktı. Herkesin bilmesi gereken ve bilinmeyen 10 önemli maddeyi poşetlere basarak evlere ve milyonlarca müşteriye ulaşmak istedik. İlk etapta 5 çocuğun fotoğraflarını bastık. Bunu her ay düzenleyerek 3 milyon basarak devam edeceğiz. Proje, aileler için bu birer umut oldu” diye konuştu.

Bir usta bin usta projesi ile kaybomaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan Tokat Yazma ve Baskı ve Kalıp Oyma Sanatı’nın tekrardan gelişmesine katkı sağlayan Anadolu Sigorta sağladığı imkanlar ile 600 yıllık mesleği tekrar diriltti. Projede katılımcılara eğitim veren Tokat Yazma Baskı ve Kalıp Oyma Ustası Yasemin Ertaştan, “Tokat ili projenin üçüncü yılında on beşinci il oldu. Projenin gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. 20 kişilik gayet başarılı bir ekip ile çalıştım. Kaybolmakta olan kalıp oyma sanatımız ile ilgili çalışmalarda bulunduk. 20 kişiden 10’u çok iyi kalıp oyabilen iyi ustalar olarak yetiştiler. 600 yıllık geçmişe sahip olan yazma baskının teknolojiye yenik düşmesi ve kaybolmakta olan duruma gelmesinin ardından bugün tekrar birçok şehirde canlanması güzel gelişmeler olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Cengiz Demir, 600 yıllık bu sanatı öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, “3 yıllık kurs çalışması sonucunda Yasemin hocam sayesinde usta olduğuma inanıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklere özel sektörün bu fırsatlarla destekler vermesi bunun geleceğe taşınmasına yardımcı olacaktır. Buradan 5 usta çıksa 600 yıllık tarih 600 yıl daha yaşasa ne mutlu bize “ dedi.

Ödül töreninin ardından yapılan, Uluslararası değerlendirme jürisinin değerlendirmeleri ile KSS Pazaryeri büyük ödülünü, Soyak Holding, HCBC ve Visa Europe aldı. Yılın çözüm ödülüne sahip olan şirketler ise şu şekilde: “Anadolu Sigorta, Avea,Bosch, Canon, GSK (Glaxosmithkline İlaçları), HSBC, Onur Market, Soyak Holding, Tesco Kipa, Visa Europe.”

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çözümleri' Kss Pazaryeri'nde
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close