Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: Hadi gel de kapat

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

Kurtuluş'un Sağlam Temeli Kocatepe

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurtuluş Savaşı’nda binlerce askerin şehit olduğu Kocatepe ve çevresi savaşın izlerini taşımaya devam ediyor.

Kurtuluş Savaşı'nda binlerce askerin şehit olduğu Kocatepe ve çevresi savaşın izlerini taşımaya devam ediyor.

Kocatepe, Anadolu'nun ve Türk ulusunun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz'un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği tepedir. Coğrafi yapısı itibariyle, Afyon ve Sincanlı ovalarına hakim bir tepedir. Afyonkarahisar'ın merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik kasabası sınırları içinde yer alan tepe, bin 874 rakıma sahip. Binlerce Türk askerinin şehit olduğu tepe ve çevresinde halen savaşın izleri yer alıyor. Öyle ki haberleşme tünelleri ve kağnıların izlediği yollar açık bir müze görünüşünde gelenler tarafından incelenebiliyor. Tepede hiçbir zaman rüzgar eksik olmazken, birçok insan ayakta durmakta zorlanıyor.

"Bu tepe ve çevresinde savaşın izleri halen var"

Başkomutan Tarihi Alan Kılavuzu Habib Akalın, Kocatepe'nin Türk tarihi açısından önemine bir kez daha vurgu yaptı. Bizzat Kocatepe üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün de kullandığı bir siperin günümüze kadar ulaştığını açıklayan Akalın, "Bu tepenin özelliği, Büyük Taarruz Meydan Muharebesi'nin yani Kurtuluş Savaşı'nın son evresi olan Büyük Taarruz Savaşı'nın burada yaşanmış olmasıdır. Kocatepe, Yunan hatlarına karşı en hakim tepedir. Şu an rüzgarı hissediyorsunuz, o dönemki hava koşulları da belli. O dönemde Ağustos ayında sadece kar yoktu. Aynı rüzgar ve soğuk burada vardı. Bu tepe ve çevresinde savaşın izleri halen var. Savaş alanları, siperler, topçu çukurları halen mevcut. Hatta Kocatepe üstünde o dönemde 4. Kolordu Komutanı Kemaleddin Sami Bey ile Mustafa Kemal Paşa'nın savaşı son kez koordine ettiği bir siper var. Günümüze kadar yaşadı" dedi.

"Gönüllü savaşıp kayıtlara girmeyen kaç tane şehidimiz var bilmiyoruz"

Kocatepe'deki şehit sayısının savaşa katılan gönüllü birliklerden dolayı bilinmediğini ifade eden Akalın, "Kocatepe'nin Türk tarihi açısından önemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin en sağlam temeli olmasıdır. 1. Dünya Savaşı'nda birçok cephede savaş verdik. Hepsinde direniş ve yok olmama mücadelesi verdik. Her birinde binlerce şehit verdik. En son Çanakkale Savaşı'nda varoluş gösterdik. Düşmanlar artık bizleri yenemeyeceğini anladı. Ama Kocatepe kurtuluş ve bağımsızlığın habercisi oldu. Büyük Taarruz Meydan Muhaberesi'nin Kocatepe bölümünde toplamda 2 bin 418 kaynaklara geçen şehit sayısı var ama biliyorsunuz gönüllü alaylarımız vardı. Gönüllü savaşıp kayıtlara girmeyen kaç tane şehidimiz var bilmiyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale'de resmi kayıtlara geçen şehit sayısı söylenenler ile uyuşmaz. Burada da muhtemelen aynı durum söz konusu. 137 bin Milli Mücadele şehidinin Kocatepe-Dumlupınar hatlarında yattığı söylenir. Birçok kaynaklarda da bu şekilde geçer" diye konuştu. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title