Kurtulmuş: "Bir Ülkenin Önemli Güçlerinden Birisi de Nitelikli Bir Medyanın Varlığıdır"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Numan Kurtulmuş'un konuşması Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginlik olan ortak değerler üzerinden bazı kamplaşmaların, tartışmaların, kutuplaşmaların yaşanmasının medyanın değerini artıran bir unsur olmadığını belirterek, "Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Numan Kurtulmuş'un konuşması Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginlik olan ortak değerler üzerinden bazı kamplaşmaların, tartışmaların, kutuplaşmaların yaşanmasının medyanın değerini artıran bir unsur olmadığını belirterek, "Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir." dedi.
Kurtulmuş, Basın İlan Kurumu'nun "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı"nın sertifika törenindeki konuşmasında, programın niteliği itibariyle önem verdikleri bir etkinlik olduğunu söyledi.
Çalışmayı düzenleyen kuruluşlara teşekkür eden Kurtulmuş, programın gelecek yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu.
Kurtulmuş, bugün vefat eden gazeteci Hakkı Devrim'e rahmet, aile yakınlarına ve basın camiasına başsağlığı diledi.
Programın değerinin buradan sertifika alanların Türk medyasına sağlayacağı katkıyla ölçüleceğini dile getiren Kurtulmuş, "İnşallah aranızdan çok sayıda usta gazetecinin gelecek yıllarda yetişeceğini ve Türkiye'de medyaya büyük katkı sunacağınıza da yürekten inanıyorum. Gazetecilik ve genel manada medya önemini kaybediyor mu kaybetmiyor mu? Sosyal medyanın çıkması, elektronik ortamın yaygınlaşması acaba eski tabirle matbuata bir olarak çıkıyor mu çıkmıyor mu? Bu sektör kaybolur mu kaybolmaz mı? Bunun tartışması devam ediyor. Benim kanaatim, medya sektörü çok şekillenecek. Hem görsel hem sosyal hem elektronik hem de yazılı medya çok şekillenecek hem de çok şekillenecek." değerlendirmelerinde bulundu.
Kurtulmuş, matbuatın varlığını sürdüreceğini aktararak, yazılı basının işi zorlaşarak ama niteliğini artırarak varlık mücadelesine devam edeceğini söyledi.
Ülkelerin güçlerinin en önemli göstergelerinden birini de nitelikli medya olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Nitelikli medyanın varlığı da o ülkenin en önemli güçlerinden birisidir. Sadece çok satan gazeteler sadece çok reyting alan televizyonlardan bahsetmiyorum. Tabii ki tiraj ve reyting medyanın başarısının objektif ölçülerinden birisidir. Ama her şey değildir. Nitelikli medyanın altyapısı güçlü olmalı. Bütün bunlardan daha fazla önemli olan o medyada çalışan insan unsurunun gücüdür. İş geliyor ve dolaşıyor medyada da güçlü insan unsuruna geliyor."
Kurtulmuş hayatın sadece sertifika ve diplomalardan ibaret olmadığına vurgu yaparak, güçlü medya mensubunun sahip olması gereken özellikleri şöyle anlattı:
"Güçlü medya bir medya mensubu olmak zorundayız. Bu sadece mesleki rekabet için değil ulusal rekabet için de önemlidir. Bu ülkeye bir katkıda bulunmak istiyorsak mümkün olan en büyük donanımla meslek hayatınızdaki varlığınızla sürdürmektir. Kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Bilgi artık çok kolay ulaşılabilen bir şeydir. Özellikle medyada sadece bilgiye sahip olmak değil. Dünyada ne olup bittiğini anlamak zorundasınız. Siz iyi anlayacaksınız ki insanlara iyi anlatabilesiniz."
Medya mensubunun işinin bilgi, anlama ve anlatma olduğunu aktaran Kurtulmuş, bunun olması için en önemli şeyin kişilerin kendisini iyi yetiştirmesi olduğunu kaydetti.
"Teknolojiyi iyi kullanın"
Sertifika alan öğrencilere teknolojiyi çok iyi kullanmaları, teknolojinin medyayı ilgilendiren alanlarının iyi şekilde kullanabilecek ve değerlendirebilecek donanıma sahip olmaları gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, yine dünyayı ve Türkiye'yi çok iyi tanımaları gerektiğini söyledi.
Meslekle ilgili olarak da üç önemli şeyin üzerinde duracağını ifade eden Kurtulmuş, bunlardan birincisinin insan onuruna saygı olduğunu kaydetti.
Kurtulmuş, bunun medyanın değerini artıran en önemli husus olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Sözü yazmak, söylemek kolaydır. Ancak medyada en önemli şey, hele hele bir takım kutuplaştırmaların konuşulduğu ortamda karşı taraftakini yok etmek için sözü kötü bir şekilde söylemek, karşınızdaki insan onurunu, bu bir siyasi mesele olabilir, günlük olaylarla ilgili bir mesele olabilir, ayaklar altına alacak şekilde hareket ederseniz, sadece karşınızdaki küçük düşürmüş olmazsınız kendinizi değersizleştirmiş olursunuz. Medyanın değeri herhalde çok reklam almasıyla, çok tiraj yapmasıyla, çok reyting almasıyla ölçülmez. Medyanın değeri, kendi değeriyle ölçülür. Bir medyanın, bir medya mensubunun değeri ise karşısındaki insana verdiği değerle ölçülür. Haberde kullandığınız dil, efendim işte son bu seri katille ilgili konularda da görüyorsunuz, kullandığınız dil, herhangi bir insan, kim olursa olsun o insana karşı kullandığınız dil ve ona karşı ortaya konulan üslup aslında sizin kendi değerinizi ölçer. Değerli bir medya mensubu olmak istiyorsanız, muhatabınıza vereceğiniz değerle sizin değeriniz ölçülür."
"Ayna gibi olmak mecburiyetindesiniz"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ikinci önemli konusunun ise medya mensubunun ayna gibi olması gerektiğini belirterek, insanın değer yargılarından uzak ve tarafsız olmasının düşünülemeyeceğini anlattı.
Herkesin dünya görüşü, farklı siyasi karakteri, farklı yaşam tarzları olabileceğini, ancak medya mensubu olarak bunlar üzerinden taraf tutan bir tutum içerisinde haber yapılamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, gazetecinin fikirlerini, dünya görüşünü yansıtacağını ama topluma karşı anladıklarını anlatmak için ayna gibi olmak mecburiyeti bulunduğunu söyledi.
Kurtulmuş, üçüncü hususunda medya mensuplarının ülkenin değerlerine sahip çıkması olduğunu belirterek, "Bu ülkenin milli birlik ve beraberlik anlayışına sahip olması, tarihten beri getirdiğimiz kültürel özelliklerimize sahip olması ve sahip çıkması, bütün farklılıklarıyla bunları benimsemesi, bu değerleri ortak değer olarak kabul etmesi lazım. Maalesef zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginliğimiz olan ortak değerlerimiz üzerinden bazı kamplaşmaların, bazı tartışmaların, bazı kutuplaşmaların olması medyanın değerini artıran bir unsur değildir. Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir." diye konuştu.
Diğer önemli konunun ise medya mensubunun Türkçe'yi iyi kullanma olduğunu ifade eden Kurtulmuş, vatandaşlara anadil üzerinden bir şeyler anlatılacağını, bunu yaparken de konuşma ve yazı dilinin çok iyi olması gerektiğine dikkat çekti. Kurtulmuş, bunun içinde çok iyi okunması gerektiğini kaydetti.
Kurtulmuş, çok satan gazetelerde zaman zaman çok fazla Türkçe yanlışlarının görüldüğünü belirterek, "Güçlü bir medya mensubu, güçlü Türkiye medyası için şarttır. Türk medyasının güçlü olması da Türkiye'nin en az ekonomik, siyasi ve askeri gücü kadar önemlidir." dedi.
Konuşmaların ardından Kurtulmuş, eğitim programı bitiren öğrencilere sertifikalarını verdi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.