Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Kurtoğlu Davasını Onayan Eski Yargıç Hakim Karşısında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davada, "FETÖ kumpas mağduru" olarak bilinen eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu ile 5 subay ve bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri arasında bulunan Mehmet Ali Demirezici, ikinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Demirezici ile avukatı ve yakınları katıldı.

Duruşmada, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur ve Mustafa Kemal Özçelik ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem tanık olarak dinlendi.

Okur, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla duruşmaya katılırken, diğer tanıklar salonda hazır bulundu.

Sanık hakkında ilk olarak Birol Erdem, ifade verdi.

Sanığı personelcilik döneminden tanıdığını ve o dönemde de cemaatçi olduğu yönünde kanaatinin bulunduğunu belirten Erdem, sanığın 2011'de cemaat mensubu HSYK üyelerince Yargıtaya seçilmesi istenenler arasında yer aldığını ve bu kapsamda belirlenen ilk 80 isim arasında bulunduğunu söyledi.

Erdem, Kurtoğlu davasını onayan Yargıtay üyeleri arasında yer alan sanığı bu yapıdan olmayan Yargıtay üyelerini bir araya getirdikleri toplantılara çağırmadıklarını da anlattı.

Ahmet Hamsici de Yargıtaya 2011'de yapılacak üye seçimi için hazırlanan çalışmayı görüşmek üzere eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın evine gittiğini, burada diğer cemaat mensubu kurul üyelerinin de bulunduğunu, sanığın toplantıda bu kişilerce seçilmesi istenenler arasında yer aldığını kaydetti.

İbrahim Okur ise sanığı Van, Elazığ ve Mersin'de ağır ceza mahkemesi başkanlığı yaptığı dönemlerden tanıdığını, Yargıtay üyeliği seçiminde cemaat mensubu kurul üyelerince önerilen isimlerden olduğunu söyledi.

Hüseyin Kurtoğlu dosyasıyla ilgili sanık Demirezici ile bir görüşme yaptığını anlatan Okur, karar Yargıtayda onandıktan sonra Kurtoğlu'nun dosyayı kendisine getirdiğini, dosyayı incelediğinde çok vahim hatalar yapıldığını gördüğünü ifade etti.

Bunu dile getirdiğinde eski HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram'ın karşı çıktığını ve kararı savunduğunu belirten Okur, Bayram'ın önerisiyle Demirezici ve bir tetkik hakiminin dosyayı anlatmak için yanına geldiğini kaydetti.

Okur, "Dosyada suç yok, varsa bile izin şartı yerine getirilmemiş. Bunları dile getirdiğimde kendince gerekçelerini anlattı. Hepsini kabul etsek bile imzasının dahi olmadığını belirterek nasıl bu kişinin sorumlu tutulabileceğini sordum. İkrar olduğunu söyledi. Ancak Kurtoğlu'nun ifadeleri ikrar değildi, ironi yapmıştı. Bunu söyleyince tetkik hakimine dönüp sordu. Benim gördüğüm eksikleri bu kadar deneyimli bir hakimin görmemesi mümkün değil. Bu nedenle Kurtoğlu kararının sanığın örgüt üyeliğine karine oluşturduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Mustafa Kemal Özçelik de sanığı komisyon başkanlığı yaptığı dönemden tanıdığını söyledi.

HSYK'ye üye seçildikten sonra Hüseyin Kurtoğlu davasına bakan hakimlerle ilgili şikayet dosyasının kurula geldiğini anlatan Özçelik, bu dosyanın görüşülmesi sırasında kararı veren ilk derece mahkemesi hakimleri ile onayan Yargıtay üyelerinin cemaatçi olduğunun konuşulduğunu aktardı.

Özçelik, bu durumu eski Yargıtay Üyesi Nazmi Dere'ye sorduğunu ve Dere'nin de bu kişilerin cemaatçi olduğunu söylediğini iletti.

Tanık ifadelerinin ardından söz verilen Demirezici, gelen bilgi, belge ve tanık beyanlarına karşı süre istedi.

Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına, duruşmanın 11 Temmuz'a bırakılmasına karar verdi.

Hüseyin Kurtoğlu davası

Babası öldüğü için Silivri Cezaevi'nde kendisine izin verilen tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011 yılında dava açıldı.

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı 5 personel, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edildi. Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi, kararı onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının karar düzeltme istemi üzerine dosyayı yeniden görüşen ve farklı heyetle toplanan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, bu kez kararı bozdu.

Yargılama sürecinin ardından, kararın onanması yönünde alınan kararda imzası bulunan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, üyelerle ilgili iddialar, 2016 yılının Nisan ayında Yargıtay Başkanlık Kurulunda incelemeye alınmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde, FETÖ'nün kumpas davalarından sayılan Hüseyin Kurtoğlu davasında, örgüt mensuplarının, Kurtoğlu'nun terfisine engel olarak örgüt mensubu olan eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurup, Kurtoğlu hakkında mahkumiyet kararı verilmesini sağladıkları tespiti yapılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel
title