Kürtler Uluslararası Destek İstiyor
Al Jazeera Türk'e konuşan Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD'in Kobani'de katliam yaptığını söyledi.
Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde çok gelişmiş silahlar olduğunu söyledi.
IŞİD üyelerinin, Kürt köylerine saldırılarında kimyasal silah kullandığını iddia eden Kurdo buna dair kanıtları olduğunu ileri sürdü.
IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırılarda kullandığı silahların Rakka ve Musul'da ele geçirdiği silahlar olduğunu belirten Kurdo, IŞİD'in yaklaşık 35 köyü ele geçirdiğini, ancak ellerinde henüz resmi bir rakamın olmadığını söyledi.
Kurdo, ellerindeki bilgiye göre, 18 Eylül Perşembe gününden beri Koşkar, Metin, Zuğur, Beğdik ve İzaliye köylerinin de IŞİD'in eline geçtiğini aktardı.
Kobani'nin doğusundaki köylerde yaşayan herkesin Türkiye sınırına doğru kaçtığını belirten Kurdo, diğer köylerdeki sivillerin ise Kobani şehir merkezine doğru hareket ettiğini söyledi.
"TÜM DÜNYA İZLİYOR"
Uluslararası topluma Kobani'deki 'katliamlara' sessiz kalmama çağrısı yapan Kurdo, "Şu an gerçekleşen senaryonun benzeri Şengal'de (Sincar) yaşandı. Böyle bir şeyin gerçekleşmemesi için uluslararası destek lazım. Durum çok tehlikeli" diye konuştu.
Kurdo ayrıca, kendilerine henüz hiç kimseden yardım gelmediğini belirterek şunları söyledi:
"İNSANLARIMIZ KATLEDİLSİN DİYE Mİ BEKLİYORLAR"
"Bize hiçbir yerden bir şişe su dahil hiçbir yardım gelmedi. Tüm dünya izliyor. ABD, Fransa, BM, tüm dünya hiçbir şey yapmıyor. İnsanlarımız katledilsin diye mi bekliyorlar."
IŞİD, 3 Ağustos'ta Kürt yönetiminin kontrolündeki stratejik ilçe Sincar'a da girmiş ve peşmergenin çekilmesinin ardından 290 bin kişi Sincar'dan kaçmıştı. IŞİD'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce Ezidi de evlerini terkederek Sincar Dağı'na sığındı. IŞİD üyeleri bu bölgede bulunan birçok Ezidi'yi öldürmüştü.
GEÇİŞLERE İZİN VERİLDİ
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısındaki sınır hattında bekleyen Suriyelilerin geçişine 19 Eylül Cuma günü saat 13: 00 itibariyle izin verildi. Sınır hattında görev yapan askerlerin telleri kesmesiyle, Kobani'deki çatışmalardan kaçan Kürtler Türkiye'ye girmeye başladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ayrım gözetmeksizin imkanımız olduğu müddettçe herkesi alacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 18 Eylül Perşembe günü geçişlere izin verilmesinden itibaren yaklaşık 45 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.
Kurtulmuş, geçişlerin Mürşitpınar ve Akçakale sınır kapıları arasındaki bölgede bulunan sekiz ayrı noktadan yapıldığını belirtti.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de Kobani'den kaçan 45 bin kişi için kamp kurulacağını, kamp için çalışmalara başlandığını söyledi.
Doğan Haber Ajansı'na göre, çatışmalardan kaçanların boşalttığı köyleri geçen IŞİD üyeleri, yolu yarılayarak Kobani'ye 35 kilometre yaklaştı.
IŞİD'in ilerleyişi sırasında, Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki iç kesimlerde bulunan bazı noktalarda çatışmalar sürerken, zaman zaman ateşlenen tank toplarının patlama sesi ise Türkiye tarafından da duyuluyor.