Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın onur konuğu olacağı çalıştay, Kürtçe yayınevlerince "önemli bir adım" olarak değerlendirildi Nûbihar Yayınevi sahibi Çevik: "Kürtçe habercilik yaparken yaşanan sıkıntıların konuşulması ve bunların nasıl çözüleceği mühimdir.

ANKARA (AA)- Kürtçe yayın yapan yayınevleri, Anadolu Ajansı'nın ev sahipliğinde, Muş Alparslan Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nin katılımıyla Türkiye'de ilk defa düzenlenecek "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nı" önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın onur konuğu olarak katılacağı çalıştayı, AA'ya değerlendiren Nübihar Yayınevi sahibi Süleyman Çevik, böyle bir çalıştayın Kürtçe açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kürtçe haberciliğin, bilimsel bir konu olarak ele alınmasının sevindirici olduğunu dile getiren Çevik, "Tüm toplumlarda olduğu gibi Kürt toplumunda da kendi dilinde haber yapmak ve insanlara ulaşmak büyük bir ihtiyaçtır. Habercilik yaparken yaşanan sıkıntıların konuşulması ve bunların nasıl çözüleceği mühimdir. Bu yüzden çalıştayın önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Çevik, böyle çalışmalar sayesinde Kürtçe haber dilinde istenen standardın yakalanacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Anadolu Ajansı'nın işi habercilik. Üniversiteler de dil konusunda ilerlemiş durumda. Dolayısıyla bu çalıştayı birlikte düzenlemeleri, sorunların ve çözümlerinin konuşulmasının iyi sonuçlar doğuracağı inancındayım. Yapılan bu tür çalışmalar, haberlerde kullanılan teknik ve bilimsel kelimeler, 10 ya da 20 yıl sonra bir standardın oluşmasını sağlayacak. Çalıştaydan güzel sonuçlar çıkacağını umuyorum."

Ava Yayınları sahibi yazar Roni War da Kürtçe habercilik üzerine ilk defa ciddi bir bilimsel çalışmanın yapıldığını vurgulayarak, "Türkiye'de ilk defa böyle bir çalıştay yapılıyor. Bu çalıştay, büyük bir eksikliği doldurmakla birlikte önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalara da ışık tutacaktır. Bu çalıştayda fikirler konuşulacak, tartışmalar olacak bu yüzden güzel ve önemli bir etkinlik" diye konuştu.

Kürtçe habercilikte daha çok dil ve çeviri problemleri yaşandığını aktaran War, "Habercilik, daha çok çeviri üzerine kurulmuş durumda ve sorunlar yaşanıyor. İyi bir habercilik, dilin oturmasını da sağlar" ifadesini kullandı.

Çalıştay, 29 Mayıs'ta AA Genel Müdürlük binasında yapılacak. Çalıştayda, Kürtçe habercilikte dil sorunları, Kürtçe'de ortak sözlük ve imla kullanımı, Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayın yapmanın zorlukları, Türkiye dışındaki ülkelerdeki Kürtçe habercilik ve Kürt medyası konuları ele alınacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title