Haberler

Kürtçe Eğitim Vereceği Öne Sürülen "Okul"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak: "Halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye ve yerel bir kamu hizmeti olarak sunmaya hazırız, adayız"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul" ile ilgili, "Halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye ve bir yerel kamu hizmeti olarak sunmaya hazırız, adayız" dedi.

Kışanak, Bağlar ilçesinde Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde Kürtçe eğitim vereceği bildirilen ve izinsiz olduğu gerekçesiyle valilik kararıyla mühürlenen "okul"un önünde yaptığı açıklamada, binanın mühürlenmesine tepki gösterdi.

"Biz ana dilimiz olan Kürtçe ve Kürtçe'nin farklı lehçelerinde eğitim yaparak kendimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz" diyen Kışanak, bu kapsamda çocukları eğitimde anadilleri ile buluşturmak istediklerini savundu.

Kışanak, bu konuda tüm engellerin kaldırılmasını istediklerini kaydederek, "Halk bugün bu engelleri kaldırmak için kendi imkanlarıyla sivil bir inisiyatif geliştirerek sorumluluk almış, Kürtçe eğitim veren bir okul açmıştır. Anadil ve Kürtlerin varlığı kabul edildi. İnkar siyasetinden vazgeçildi. Özel okullar açılabilir" şeklinde konuştu.

"Bize, 'Özel okul statüsünde başvurulsaydı, kendilerine izin verebilirdik' diyorlar. Bu da başka bir adaletsizliktir. Bu ülkede anadili Türkçe olan çocuklar nasıl kamusal bir hizmet olarak Türkçe eğitim veren okullardan ücretsiz yararlanıyorsa, Kürt çocukları da anavatanlarında kamusal bir hizmet olarak ücretsiz anadilde eğitim alma hakkına sahiptir. Aksinin iddia edilmesi ayrımcılıktır" ifadesini kullanan Kışanak, çocukların eğitimden mahrum kalmasını istemediklerini dile getirdi.

Kışanak, şunları kaydetti:

"Kürtçe eğitimi veren okullara çocuklarını göndermek isteyen aileler, Kürtçe eğitim görmek isteyen çocuklar, atanmayı bekleyen Kürtçe öğretmenleri var. Bir tek eğitim hakkını elinde bulunduran merkezi hükümetin engeli var. O zaman bu engeli kaldıralım. Bu görevi yapmak istemiyorsanız eğitimi tüm imkanları ve maddi kaynaklarıyla yerel yönetimlere bırakın. Halkımız hangi dilde eğitim istiyorsa, talebi ne ise bunu gerçekleştirmeye ve yerel bir kamu hizmeti olarak sunmaya hazırız, adayız."

Kışanak, halkın anadilde eğitim çabalarına yerel yönetimler olarak destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ise dilin bir halkın inancının, kültürünün ve kimliğinin resmi olduğunu ifade ederek, "Anadilde eğitim hakkının engellemesi o dili inkar anlamına gelecektir" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title