Haberler

Kurmeş'te İmece Usulü Festival

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı Kurmeş köyünde 7. Kurmeş Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı Kurmeş köyünde Avrupa, İstanbul ve Kurmeş'te yaşayan köylülerin birlikte organize ettiği 7. Kurmeş Festivali yapıldı. "Munzur Özgür Akacak, Halklar Kardeşçe Yaşayacak" sloganıyla düzenlenen festival 4-9 Ağustos tarihleri arasında yapıldı.

Binlerce Kurmeşliyi buluşturan festivalde müzik, tiyatro, panel, film gösterimi gibi etkinlikler düzenlendi. Gençlerin ve çocukların kendi kültürlerini tanıması ve eski kuşakla buluşmasını sağlayan festivalde kurulan kıl çadırlarda yayla kültürü yaşatıldı. Köylülerin hep birlikte yaptığı ve köyün sorunlarının tartışıldığı sabah kahvaltılarıyla başlayan festivale çok sayıda kişi ilgi gösterdi.

"Ekolojik Toplum Modeli ve Demokratik Özerklik, Rojava Devrimi" adlı panelde Dersim BDP İl Başkanı Ergin Doğru bir sunum yaparken, katılımcılar demokratik özerklik konusunda köylere düsen rolün ne olması konusunda fikirlerini tartıştı. Ardından köy meydanına kurulan platformda program devam etti. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Dersim Belediyesi Eş Başkanları Nurhayat Altun, Mehmet Ali Bul ile Kurmeşliler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, köy muhtarı Haydar Banguş ve çok sayıda kişinin katıldığı etkinliğe; HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da telefon bağlantısıyla katılarak Kurmeşlileri selamladı. Programda yapılan konuşmalarda Ortadoğu'da yaşananlar ve Şengal'deki katliam damgasını vurdu. Aram Tigran Kent Konservatuarı Eğitmenlerinden Şerko Kanivar'ın çalıştırdığı 18 Kurmeşli çocuğun Doğal Ritm performansıyla başlayan programda Semi, Gerçek Yalgın ve Grubu, Zele Mele, Mehmet Ekici ve Rojda şarkılarını seslendirdi.

ULUSOY: YÜREĞİMİZ ŞENGAL'DE

Program DBŞT oyuncularının sahnelediği Şaliko Bekes'in Xwezgînî adlı oyunu izleyiciden büyük alkış aldı. Oyun sonunda DBŞT adına plaket alan sanatçı Kemal Ulusoy yeniden Kurmeşlilerle buluştuğu için duyduğu memnuniyeti dile getirdi. En zor değişim ve dönüşümün zihniyetlerde olduğunu anımsatan Ulusoy, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştiren Kurmeşlilerin bunu başardığı için farklı olduklarına değindi. Şengal'de yaşanan trajediye vurgu yapan Ulusoy bu katliamın; Dersim, Koçgiri, Sivas ve Maraş'ta yaşananlardan farklı olmadığını ifade etti. "Yüreğimiz Şengal'de" diyen Ulusoy, "Keşke bir avuç su olup oradaki çocuklara yaşam kaynağı olabilsek" diye konuştu.

Festivalin son günü ise "Kızılbaş Alevi İnancı ve Horasan Meselesi" Araştırmacı Yazar Faik Bulut ve Erdoğan Aydın'ın katıldığı panelde tartışıldı. Daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun Xwezgînî ve Pîre û Luye oyunu izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close