Küresel İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi' Konulu Konferans Düzenlendi
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen konferansta ‘Küresel İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi’ konusu ele alındı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen konferansta 'Küresel İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi' konusu ele alındı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü tarafından Kültür ve Kongre Merkezi Mustafa Hayri Efendi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aksöz, Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz ve Şube Müdürleri, Nevşehir Meteoroloji İl Müdürü Adem Yalçın, kurum müdürleri, çiftçiler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Aksöz'ün selamlama konuşması ile başladı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Üniversitenin Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Bağdatlı, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Nevşehir ilinde uzun yıllar bazında sıcaklık ve yağış verilerinin değerlendirdiği bir çalışmasında yaz aylarındaki ortalama sıcaklık değerlerinde ciddi bir artışın olduğunu buna bağlı olarak ise ilkbahar aylarındaki yağış değerlerinde ise yıllar bazında azalan bir durumun ortaya çıktığını belirtti.
Bağdatlı; "Dünyamızı enerji kaynağı olan güneşin doğal yapısının bozulması, atmosfer tabakasındaki bozulmalar sera gazı etkisi meydana getirmekte. 1992'den 2014 yılları arasına baktığımızda sera gazı dağılımda artış olduğunu görüyoruz. Bunu da büyük ölçüde sanayileşme, yoğun araç kullanımı gibi birçok faktör tetiklemekte. Diğer taraftan yapılan araştırmalara göre 2030 yılına kadar kış sıcaklıklarında 4 derece artış olacağı, yaz sıcaklarında da 6 derece artış olacağı tahmin ediliyor. 1981-2013 yılları arasında Türkiye'deki ortalama sıcaklık değeri dağılımına baktığımızda da artış olurken, yağış dağılımında da düşüş var. 2014 verilerini dahil ederek Nevşehir için yaptığımız analizde ise, son yıllarda mevsimsel bazda sıcaklıklarda artış olduğunu tespit ettik. Bu verilere göre Nevşehir'de sıcak hep artış eğilimde iken, yağış hep azalış eğiliminde. Yani Nevşehir toplam yağış düşen iller arasında ve kurak iller arasında yer almakta. Küresel ısınma beraberinde su kaynaklarından tutun, tarıma, sağlıktan tutun bir çok alanda olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Bunun için gereken önlemlerin biran önce alınması gerekir" dedi.
'Küresel İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi' üzerine konuşan üniversitenin Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz ise; "Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan atmosferdeki ısınma sonucunda, buzullarda erime, deniz seviyesinin yükselmesi, yağışlardaki değişim ekstrem hava olayları, ekosistemlerin değişimi, bazı hayvan türlerin yok olması, sel, fırtına, kasırga gibi doğa olaylar ortaya çıkıyor. 1750 yılından bu yana atmosferdeki CO2 seviyesi %30 artarken, maalesef dünya talebimize kaynak yetiştiremez duruma geldi.
Küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında olan ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından iklim değişikliğiyle mücadele stratejileri içerisinde önemli çalışmalarda bulunmakta. Özellikle arazi toplulaştırma stratejisi konusunda büyük bir adım atıldı. Böylelikle hem maliyet düşürülürken, hem de verimlilik artırılıyor. Ülkemizde organik tarım alanında da, doğal yollarla verimliliğin arttırılması, toprak ve genetik kaynakların korunması, erozyonu önleme, su kaynaklarını ve su kalitesi ile yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması yönelik önemli adımlar atılmakta.
Sonuç olarak ülkemizde küresel iklim değişikliğine karşı iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları, üretimin her aşamasında izlenebilirliğinin sağlanması, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele, kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi, gen ve tohum bankalarının kurularak arazi toplulaştırmasına hız verilmeli. Ayrıca tüketiciler bilinçlendirilerek iklim değişikliğine uyum sağlamaya yönelik desteklemelerde bulunulmalıdır" diye konuştu.
Konferans Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Bağdatlı, Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz ile Nevşehir Meteoroloji İl Müdürü Adem Yalçın'ın katılımcıların sorularını birlikte cevaplamasının ardından plaket takdimiyle son buldu. - NEVŞEHİR