Kurdun Yaraladığı Kuzu Tedavi Edildi
Bursa'nın Büyükorhan İlçesi'ne bağlı Geynik Köyü'nde, önceki gün kurt saldırısı sonucu yaralanan kuzu, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde tedavi edildi.
Bursa'nın Büyükorhan İlçesi'ne bağlı Geynik Köyü'nde, önceki gün kurt saldırısı sonucu yaralanan kuzu, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde tedavi edildi. Kurt saldırılarının çiftçilerin kabusu haline geldiğini belirten Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) Başkanı Yıldırım Oran, Bursa ve ilçelerinde son 6 ayda 68 yetiştiriciye ait 538 küçükbaş hayvanın kurtlar tarafından telef edildiğini söyledi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Keser ise insanların kurtların yaşam alanlarına girmesi ve bu hayvanların sayısının artması sonucu bu tür saldırıların olabileceğini açıkladı.
Bursa ve ilçelerinde artan kurt saldırıları nedeniyle tedirgin olan hayvan yetiştiricileri, devletten yardım istiyor. 3 gün önce Yenişehir İlçesi'ne bağlı Terziler Köyü'nde bir ağıla giren kurtlar, 5 koyunu telef etti, 8 koyunu da yaraladı. Bu yıl kurtların 6 hayvanını telef ettiği Geynikli Köyü'nden Recep Altın'ın sürüsüne önceki gün yine kurt saldırısı oldu. Kurdun yaraladığı kuzu, BDKKYB desteğiyle Bursa'ya getirildi. Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi edilen kuzu, kuduz tehlikesine karşı aşılanarak karantinaya alındı.
Recep Altın, 200'e yakın hayvanı olduğunu, bu yıl 3 kez gerçekleşen kurt saldırısında 6 hayvanın telef olduğunu söyledi. Altın, "Önceki gün bir kuzuyu daha yaraladılar. Eskiden böyle şey olmazdı. Bu yıl kutlar başımıza bela oldu. Devletin bize yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi.
Dağdaki hayvan yetiştiricilerinden sık sık kurt saldırısı haberleri aldıklarını belirten BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran, çiftçilerin zararlarının giderek arttığına dikkat çekti. Bu konuyu medya yoluyla kamuoyuna ve yetkililere duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Oran, Bursa'da son 6 ayda farklı ilçe ve köylerde 68 yetiştiricinin 538 hayvanının kutlar tarafından telef edildiğini öne sürdü.
Kurt saldırılarının çiftçinin korkulu rüyası haline geldiğini söyleyen Başkan Yıldırım Oran, böylesine önemli bir olaya yetkililerin duyarsız kalmasına anlam veremediğini söyledi. Dağ yöresinde hayvancılığın bir numaralı geçim kaynağı olduğunu, oradaki insanların zor koşullarda üretim yaptıklarını anlatan Oran, "Yetkililerden konuya ilgi göstermelerini bekliyoruz. Kurt saldırıları neden arttı? Avlanması yasak olan bu hayvanlar sayıca mı çoğaldı? Yoksa iddia edildiği gibi bu kurtlar doğaya salınan evcil kurtlar mı? Bunları araştırıp açıklığa kavuşturacak olan devlettir" dedi.
Önlem alınması konusunda da devletten destek beklediklerini vurgulayan Yıldırım Oran, Karacabey Harası'ndan akbaş ve kangal cinsi köpek alımı yapılarak üreticilere ücretsiz dağıtılmasını istedi. Ayrıca köpek ve kurt kovucu cihaz da dağıtılabileceğini açıklayan Oran, Bursa'da 500 bin liraya ulaşan maddi zararın da karşılanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
KURTLARIN YAŞAM ALANINA GİRİNİRSE SALDIRI OLABİLİR
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Gökhan Keser, "Kurtlar genellikle kışın saldırırlar. Yiyecek bulamadıkları için. Köylerde yaşayanlar bunu bildikleri için insanların zarar görmememis için bu saldırı karşısında kurtlara yiyecek verebilirler. Yaz aylarındaki saldırının en büyük nedenleriden biri, insanların onların yaşam alanlarına girmesi ve polipilasyonlarının artmış olabileceği gerçeğidir" diye konuştu. - Bursa