Kurban Satışları Başladı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban satış alanlarında satıcı ile alıcı arasındaki pazarlıklara başlandı.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban satış alanlarında satıcı ile alıcı arasındaki pazarlıklara başlandı. Başakşehir kurban satış ve kesim yerindeki pazarlıklarda, satıcı ve alıcıların fiyatlardan memnun olduğu görüldü. Her yıl ithal edilen Angusların bu sene olmayışına sevinen satıcılar, fiyatları normal görürken, bazı alıcılar fiyatların pahalı olmasından şikayet etti.
Zam gelmediği için fiyatlardan memnun olduğunu belirten büyükbaş kurban satıcısı Rıza Karakuş, "Kırklareli Lüleburgaz'dan hayvanlarımız geldi. Bir günde anca gelebildi. Çünkü denetim var. İyi oluyor. Veterinerlerin kontrolünden geçiyor. Eskisinden sıkı kontroller var eskisinden daha sıkı. Daha yeni başladık. 7,5 binden 12 bine
çıkan kurbanlıklarımız var. Zam gelmediği için normal fiyatlar. Pek bir değişme yok. 3 yıldır biz buradayız fiyatlar düşük. Üç yıldır aynı. Vatandaşa sürekli pahalı geliyor, bize ucuz geliyor" dedi.
Satıcı Şemsettin Dinçer de, Tekirdağ'dan hayvanların geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Bütün kontrollerden geçti. Aşağı yukarı fiyatlar aynı geçen seneki gibi. 5 binden başlıyor 7 bine kadar satıyoruz. Anguslar olmadığı için biraz faydası olmuş olabilir. Geçen sene satılmadı. Milletin çoğu geri götürdü. Ama bu sene inşallah hayırlı olacak. Fiyatlar pahalı değil çok ucuz da değil. Normal. Bugün 7 kişi bir tosun kesebilir adam başı bin TL düşüyor. Geçen sene de aynı fiyatlardan aynı tosunları satıyorduk."
Geçen seneye oranla bu seneki kurbanlık fiyatlarını değerlendiren satıcı Ümit Yıldız da şunları söyledi: "Fiyatlar bize göre ucuz halka göre pahalı. Ama tabi ortasını bulmaya çalışıyoruz. Herkesin bütçesine uygun şekilde. Fiyat aralığı 6 milyardan 12- 13 milyara kadar dana var. Fiyat artışları angusların gelmemesinden ziyade yem ve saman fiyatlarının yüksek olması besicileri bayağı zorluyor. Bundan dolayı geçen seneyle bu sene arasında yüzde 400 fark var. Bekliyoruz nasıl olacak bilmiyoruz. Angusların olmaması
bir avantaj ama ülkemizdeki yem, saman fiyatları sıkıntılı. Ne yapacağız bilmiyoruz."
Küçükbaş hayvan satıcılığı yapan Sebahattin Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Küçükbaş hayvanlarımız 20 kilodan başlıyor. 30 kiloya kadar et veriyor. Fiyatı 500'den 700'e kadar. Büyükbaş 5 binden tut, 10 bine kadar var. Fiyatlar geçen seneki gibi fazla artış yok."
Fiyatı pahalı bulduğu için pazarlık yaptığı halde kurban alamayan Recep Sarı, şunları söyledi: "Alamadık. Çok pahalı geldi. 9 buçuk binden aşağı inmedi.
Fiyatlar geçen senekiyle aynı. Yarım saat pazarlık ettik, 500 indi. Ben 8,5 vermiştim. 9,5'dan aşağı inmedi. Pazarı gezdim. Fiyatlar geçen senekiyle aynı. 6 kişi alacağız, bütçemizi aştı. Biz bu pazardan mal alamayız."
Öte yandan hayvanların kamyonlardan indirilme esnasında bazı satıcıların kurbanlıklara zarar verdikleri de görüldü. Veteriner Yunus Kanlı, büyükbaş ve küçükbaşların satış ve kesim alanına geldiğinde hangi işlemlerden geçtiğini şöyle anlattı: "Trakya'dan gelen hayvanların kontrolü yapılıyor. Herhangi bir sağlık problemi var mıdır diye bakılıyor, evrakları tek tek kontrol ediliyor. Hayvanlar gelirken ilk etapta biz sevk edildiği yere dikkat ediyoruz. Nereden gelmiş. Pasaportlarını kontrol ediyoruz. Rutin aralıklarla dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. Kör topal hayvanlar kurbanlık olmadığı için bunları ayrıntılı kontrolleri yapılıyor. Tespit edildiğinde çadır içerisinden çıkarıyoruz. Tekrar gönderiliyor. Hazır kıta ekibi olarak hayvanlar gelirken kaçma olursa anestezik şırınga ile anında müdahale ediyoruz."
Öte yandan hijyene önem verilen alanda galoş giyme imkanı sunulurken, beyaz tulum giyilerek kokuya maruz kalınması da engelleniyor. - İSTANBUL