Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Kurban Bayramı'nda Trafik Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "Kurban Bayramı öncesinde yurttaşların, yollarda belirtilen hız limitlerine uyması ayrıca trafiğin, yolun ve hava koşullarının gereklerine göre hız ayarlaması yapılması gerekiyor"

Sağlık Enstitüsü Derneği, Kurban Bayramı'nda yola çıkacak sürücü ve yolcuları, emniyet kemerlerini hem ön, hem arka koltuklarda kullanmaları, hız sınırına uymaları konusunda uyardı.

Sağlık Enstitüsü Derneği'nden yapılan açıklamada, ölümlü ve yaralanmalı kazalarda kusur oranlarına bakıldığında yüzde 87 ile sürücü hatasının başı çektiği belirtildi. Aşırı hızla araç kullanmanın yüzde 2 ile kaza sebepleri arasında onuncu sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, Ocak-Ağustos 2014 dönemi içinde polis sorumluluk bölgesinde yaşanan toplam 220 bin 426 trafik kazasında ölen ve yaralananların sayısının 153 bin 749 olduğu aktarıldı.

Derneğin başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ölümlü ve yaralanmalı çarpışmaların yerleşim yerlerinde daha fazla olduğunu belirterek, denetimlerin önemine değindi.

Küresel Yol Güvenliği Programı kapsamında Quirk Global Strategies'in Türkiye'de, rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, "Trafik kanunları/kuralları Türkiye'de daha iyi uygulansaydı, daha fazla insan kurallara uyardı" diyenlerin oranının yüzde 90 olduğunu kaydeden Dağlı, buna uyumlu olarak, "Trafik kurallarının/kanunlarının daha iyi uygulanması, daha az kaza, yaralanma ve ölüm demektir" diyenlerin ise yüzde 96 olduğunu bildirdi.

Emniyet kemeri takma ve çocuk koltuğu kullanma gibi kanunların sıkı şekilde uygulanmasını da yurttaşlar tarafından yüzde 86 oranında çok önemli bulunduğunu belirten Dağlı, Türkiye'de yurttaşların yüzde 43'ünün trafik denetimlerinin tüm hukuksal düzenlemeler için sistematik ve eşit olarak gerçekleştirildiğini, yüzde 56'sının denetimlerin yetersiz veya hiç tesirli olmadığını söylediğini vurguladı.

Dağlı, yerleşim yerlerinde sürücülerin araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak kusurunun öncelikli problem olduğunu işaret ederek, "Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de yurttaşların yüzde 46'sı Türkiye'de trafik denetimlerinin tüm sürücülere adil şekilde uygulandığı görüşünde. Tüm bu verilerin ışığında Kurban Bayramı öncesinde yurttaşların, yollarda hız limitlerine kesinlikle uyması ve ayrıca trafiğin, yolun ve hava koşullarının gereklerine göre hız ayarlaması yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Aşırı hızla araç kullanmak"

Derneğin Yol Güvenliği Programı Yürütücüsü Tanzer Gezer, ölümlü ve ciddi yaralanmalı kazaların, aşırı hız nedeniyle olduğu kadar araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamaktan kaynaklandığını anlattı.

Gezer, sürücü hataları sorgulandığında çıkan verileri şöyle sıraladı:

"Yüzde 34 ile 'araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak' ilk sırayı alırken, yüzde 15 'kavşak, geçiş önceliğine uymamak', yüzde 8 'arkadan çarpmak', yüzde 8 'manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak', yüzde 7 'doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak', yüzde 3 'taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek', yüzde 3 'kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymamak' nedeniyle gerçekleşirken, sıklıkla dile getirilenin aksine 'aşırı hızla araç kullanmak' yüzde 2 ile kaza sebepleri arasında onuncu sırada yer alıyor."

Türkiye'deki polis sayısının diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğunu belirten Gezer, AB'ye üye ülkeler başta olmak üzere çoğunda ortalama 200-250 kişiye 1 polis düşerken, Türkiye'de bu sayının ortalama 400 kişiye 1 polis şeklinde olduğuna dikkati çekti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title