Kurban Bayramı'na Doğru
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İl dışına hayvan sevki yapılacak araçlara dezenfeksiyon yapılması Veteriner hekimlerin sağlık raporu vermesi Giresun'dan Erzurum Hayvan Pazarı'na büyükbaş almak için geldiğini söyleyen İbrahim Çetin Erzurum Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar konuşması Kurban pazarından detay ERZURUM - Erzurum'dan diğer illere kurbanlık sevkiyatı Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla arttı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
İl dışına hayvan sevki yapılacak araçlara dezenfeksiyon yapılması
Veteriner hekimlerin sağlık raporu vermesi
Giresun'dan Erzurum Hayvan Pazarı'na büyükbaş almak için geldiğini söyleyen İbrahim Çetin
Erzurum Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar konuşması
Kurban pazarından detay ERZURUM - Erzurum'dan diğer illere kurbanlık sevkiyatı Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla arttı.
Kurbanlık sevkiyatı Erzurum'dan başta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli olmak üzere Anadolu'nun birçok kentine yapılıyor. Kurbanlık sevkiyatı son günlerde özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki illere yoğunlaştı.
Başka illere gönderilecek kurbanlıklar önce kentteki Hayvan Sevkiyat Merkezine getirilip veteriner hekim kontrolünden geçiriliyor. Daha sonra kurbanlıkların sevk edileceği araçlar dezenfekte edilip hazır hale getiriliyor.
Erzurum Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Erzurum'da yoğun hareketlilik yaşandığını söyledi.
Kentin özellikle hayvan yetiştiriciliği açısından Türkiye'nin önemli merkezlerden biri olduğuna işaret eden Akar, "İlimizden il dışına yönelik büyük oranda hayvan sevkiyatı oluyor. Erzurum'dan 2015 yılında yaklaşık 34 bin büyükbaş, 47 bin de küçükbaş il dışına sevk edildi. Bu yıl da aynı rakamlar civarında sevk bekliyoruz. Bunun yanında 24 bin büyükbaş, 20 bin civarında ise küçükbaş hayvanın burada kesimi söz konusu." dedi.
Akar, Erzurum'dan birçok ile hayvan sevkiyatı yapıldığını, bunların başında İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Rize'nin geldiğini, Karadeniz Bölgesi'ndeki illere yoğun sevkiyat olduğunu anlattı.
"Mutlaka sağlık raporu olmalı"
İl dışına sevk edilecek hayvanların mutlaka sağlık raporu olması gerektiğini vurgulayan Akar, "Aynı zamanda hayvanların kulağı küpeli, pasaportlu olması gerekiyor. Yani bizim sistemimize kayıtlı olması gerekiyor. Eğer vatandaş bunları yapmazsa hem araç sahibine hem de hayvan sahibine cezai müeyyide söz konusu. Çiftçilerin bu duruma düşmesini istemiyoruz." diye konuştu.
Akar, şunları kaydetti:
"Kurban Bayramı'nın özellikle döküm mevsimine denk gelmesi çiftçilerin emeğinin karşılığını alacağı dönem olacaktır. Öte yandan bu dönemde çiftçilerin mağdur olmaması için elimizden gelen tedbirleri almaya çalışıyoruz. Ülke içinde hastalığın yayılmaması ve başka bir yere hastalığın taşınmaması için sevk edilecek hayvanların şap hastalığı gibi hastalıklara karşı aşılarının yapılı olması gerekiyor. Aksi takdirde sevki mümkün değil. Güvenli hayvan sevkiyatı için bunlar gerekli."
Osman Akar, il dışına sevk edilecek hayvanlar için, tarım il ve ilçe müdürlükleri personeli tarafından gerekli kontroller ve işlemler gerçekleştirildikten sonra sevk ve sağlık raporu verildiğini anlattı.
Giresun'dan Erzurum Hayvan Pazarı'na büyükbaş almak için geldiğini söyleyen İbrahim Çetin de "Buradan büyükbaş hayvan aldım. Aldığım kurbanlıkların veteriner sağlık raporu ile gerekli kontrolleri yapıldı, dezenfeksiyon belgesini de aldım. Şimdi Giresun'a satmaya götürüyorum. Bu bayram satışlardan umutluyuz." dedi.