Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Kurban Bayramı'na Doğru

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen derilerde kayıp yaşanmaması için kesimden önce kurbanlık hayvanların deri ve tüylerinin boyanmaması gerekiyor.

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen derilerde kayıp yaşanmaması için kesimden önce kurbanlık hayvanların deri ve tüylerinin boyanmaması, kesim işleminin uzman kasaplar tarafından yapılması gerekiyor.

Türkiye Deri Vakfı'nın (TÜRDEV) yazılı açıklamasında, Türkiye'nin kurban derilerinden her yıl yaklaşık 70 milyon lira değer sağlaması gerektiği, ancak yanlış kesimler yüzünden, bunun neredeyse yarısının kayba uğradığı belirtildi.

Deri kaybının yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle sıralandı:

"Kesimden önce kurbanlık hayvanların deri ve tüyleri boyanmamalı; kesim işlemi, uzman kasaplar tarafından gerçekleştirilmeli; deri zedelenmeden ve mümkünse tek parça halinde çıkarılmalı; deri kesimden hemen sonra tuzlanmalı; tuz miktarı, küçükbaş hayvanlar için 2, büyükbaş hayvanlar için ise 6 kilo civarında olmalı."

-"Bilinçsiz kesimlerin yaratacağı ekonomik tahribatın önüne geçilmesi gerekiyor"-

TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, dünya deri sektörünün lider ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin, ham maddede her yıl daha fazla dışarıya bağımlı hale geldiğine değinerek, Kurban Bayramı'ndaki dikkatsizlik ve yanlış uygulamaların önüne geçilmesiyle ülkenin ham deri ihtiyacına bir nebze çözüm yaratılabileceğini vurguladı.

Doğru uygulamalarla milyonlarca dolar zararın önüne geçilebileceğine işaret eden Çandar, Türkiye'de deri sanayinin her yıl yaklaşık 50 milyon adet küçük ve 5-8 milyon büyükbaş hayvanın ham derisine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Çandar, bilinçsiz kesimlerin yaratacağı ekonomik tahribatın önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ülkemiz bu yıl her biri doğru bir şekilde yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyuyor" ifadesini kullandı.

Bu yıl ithal et nedeniyle Türk deri sektörünün ham madde ihtiyacının daha da artacağına dikkati çeken Çandar, doğru kesim uygulamalarıyla bu ihtiyacın azaltılabileceğini belirtti.

Muhabir: Andaç Hongur

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title