Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Kuraklık Munzur Çayını da Etkiledi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'deki Munzur Çayının su seviyesi, bölgenin bugünlerde mevsim normallerinin altında yağış alması nedeniyle düştü.

Tunceli'deki Munzur Çayı'nın su seviyesi, bölgenin bugünlerde mevsim normallerinin altında yağış alması nedeniyle düştü.

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü 93. Şube Müdürü Şahin Atik, Munzur Çayı kıyısında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Munzur Çayı'nda debinin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, "Son 5 yılın verilerini değerlendirdiğimizde, 17 Şubat 2010'da Munzur'un ortalama debisi 108,76, 2011'de 31,71, 2012'de 30,23, 2013'te 57,19 metreküp/saniye iken 17 Şubat 2014'te 24,64 metreküp/saniyeye kadar düşmüştür. Uzunçayır Barajındaki minimum işletme kodumuz ise 885'ken, şu anda su seviyemiz 885,26'dır. Yani gölde elektrik üretiminde kullanabileceğimiz 26 santimetre suyumuz vardır" diye konuştu.

Munzur Çayı'nın yıllık ortalama debisinin 90 metreküp/saniye olduğunu dile getiren Atik, yağış olmaması durumunda bu yıl rakamın 50-60 metreküp/saniyeye kadar düşebileceğini belirtti.

Atik, önceki yıllarda şubat ayında Munzur dağlarının zirvesinde 2-3 metre kalınlığında kar olduğunu, bu sene ise bölgede 15-20 santimetre kar bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Belki zaman zaman bu mevsimde Munzur'un suyu düşmüş olabilir ama dağlarımızda kar vardı. Şu anda Munzur dağlarında, çayımızı ve yer altı sularımızı bahar aylarında besleyecek kar yok. En acıklı durum o. Eğer kar yağmazsa biz bunun etkilerini mayıs ayından sonra göreceğiz. Bu, eylül, ekim aylarına kadar olan sürede çok ciddi sorunlar yaşayacağımız anlamındadır."

Kuraklığın bölgedeki su kaynaklarını etkileyeceğini belirten Atik, "Ovacık ve Pülümür çayları ile diğer çaylar, Uzunçayır Barajı'nı, akabinde Keban Barajı'nı, Karakaya ve Atatürk barajlarını besleyen kaynaklardır. Dolayısıyla bu durum, sadece ilimiz için değil, özellikle Güneydoğu'daki bütün barajları etkileyecek bir durumdur. Bu da gerçekten bizi düşündürüyor" diye konuştu.

- Belediye Başkanı Şahin'in görüşleri

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise "Munzur'un suyunun bu kadar azaldığını görmedim" dedi.

Bu durumun ciddi anlamda kuraklık belirtisi olduğunu ifade eden Şahin, "Zaten kışın ortasında belediye olarak bunun sıkıntısını çektik" ifadesini kullandı.

Munzur'un, bir çay ve su kaynağı olmanın yanı sıra yöre için kültürel anlamda da önemi olduğunu dile getiren Şahin, "Bu görüntü bize oldukça hüzün veriyor çünkü bir çölü andırıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title