Kurak Bölgelere "Şifa Bitkisi" Ekin Önerisi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, Çinlilerin "ölümsüzlük meyvesi" olarak adlandırdığı, içeriğinde zengin vitamin ve mineraller bulunan "hünnap"ın kurak bölgelerde önemli bir gelir kapısı olabileceğini söyledi.
EKBER TÜRKOĞLU - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, Çinlilerin "ölümsüzlük meyvesi" olarak adlandırdığı, içeriğinde zengin vitamin ve mineraller bulunan "hünnap"ın kurak bölgelerde önemli bir gelir kapısı olabileceğini söyledi.
Gerçekcioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hünnapın günümüzde Türkiye'de çok yaygın tüketilen bir meyve olmadığını ancak "şifa kaynağı" olarak gösterilen hünnapın değerli bir meyve olduğunun milattan önce bile bilindiğini belirtti.
Milattan 9 bin yıl öncesinde Asya'da yetiştiriciliği yapılan hünnapın dört yüzden fazla çeşidinin olduğunu söyleyen Gerçekcioğlu, "Hünnap içeriğinde A, B ve C vitamini bulunan, potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından da zengin bir bitkidir. Hayati öneme sahip besinlerle donatılmış kadim bir meyvedir. Geleneksel tıp ve modern tıpta yaygın olarak meyvesi, meyve özü, çiçek ve yaprakları şeker hastalığı, tansiyon dengeleme, iltihap önleyici, antimikrobiyal, antioksidan, antitümör ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılıyor." dedi.
Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, hünnapın ıslah edilmiş türlerinin ağırlıklı olarak Hindistan ve Çin'de bulunduğunu söyledi. Hünnapın yabanisine Anadolu'nun her yerinde rastlamanın mümkün olduğuna işaret eden Gerçekcioğlu, "Ticari olarak yetiştiriciliği, Çin ve Hindistan'da yaygın olarak yapılmaktadır. Dünyada da ticari olarak çok önemli bir kültür meyvesi." diye konuştu.
Kuraklığa dayanıklı
Hünnapın Tokat ve çevresinde yetiştirilebilmesi için 6 yıldır çalıştıklarını, fakültenin deneme bahçesinde üretim yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Gerçekcioğlu, yaptıkları çalışmalardan önemli sonuçlar aldıklarını ifade etti.
Bölgede erken çiçek açan meyve türlerinin geç yaşanan donlar nedeniyle ürün kaybı yaşadıklarına, üreticiyi zarar ettirdiğine işaret eden Gerçekcioğlu, şöyle devam etti:
"Hünnap meyvesi ile ilgili bilimsel olarak 6 yıldır araştırmalar yapıyoruz. Yaptığımız araştırmada bölgeye uyumlu olduğunu gördük. Hünnap oldukça geç çiçeklenir ve ilkbahar geç donlarından hiç zarar görmez. Tokat'ta ve Amasya gibi civar illerde yapılan yetiştiricilik çalışmalarında mükemmel uyum ve verim elde edildi. Bu meyvenin en önemli özelliği Tokat gibi ilkbaharda geç donların yaşandığı bölgelerde birçok meyve dondan zarar görerek ticari olarak yetiştiricilik yapılamazken, hünnap ise haziran ayı başı gibi en geç çiçeklenen meyve olduğundan don zararı asla mümkün değil. Ayrıca, hünnap meyvesi kısa sürede olgunlaşıyor. Meyve yarısına kadar renklenmeye başladığında hasat edilir."
Üretimini artırmak için çalışıyorlar
Hünnapın besin değerini bilenler tarafından rağbet gördüğünü, tarlada kilogramı 5 liradan satılan meyvenin fiyatının marketlerde 10 liraya kadar çıktığını aktaran Gerçekcioğlu, şunları kaydetti:
"Henüz çok fazla kapama bahçeler olmadığından, üretim miktarı konusunda bir veriye rastlanmıyor ancak son yıllarda fidanlarına yoğun talep var. Ayrıca, fidan üretimine yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Birçok ekolojide ve özellikle düşük yağış alan yani kurak alanlarda da az bir sulama ile rahatlıkla yetişebilir. Kuraklaşan dünyada ayakta kalabilecek, geliri yüksek olan geleceğin şifa kaynağı meyvelerindendir. Birkaç sene daha deneme üretimleri yapıldıktan sonra çiftçilerimiz tarafından üretiminin artacağını düşünüyorum. Bu yönde de çalışıyoruz."
Prof. Dr. Gerçekcioğlu, gelecek yıl fakülte olarak üreticiye fidan desteğinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.