Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Memur kanunu değişiyor! İşte TBMM'ye sunulan teklif

Memur kanunu değişiyor! İşte sunulan teklif

'Kunkor Mantarı" Cep Yakıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de "kunkor" olarak adlandırılan ve bugünlerde tezgahlarda yerini alan mantarın kilogramı ortalama 50 60 liradan satılıyor.

Tunceli'de "kunkor" olarak adlandırılan ve bugünlerde tezgahlarda yerini alan mantarın kilogramı ortalama 50-60 liradan satılıyor.

Mantar satıcısı Mazlum Kıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı karın eridiğini ve kunkor mantarının erken çıktığını söyledi.

Yağışın az olması nedeniyle fazla mantar çıkmadığını belirten Kıt, "Ovacık bölgesinde mantarlar toplanmaya başlandı" dedi.

Bu mantarın kilogramını ortalama 50-60 liraya sattıklarını dile getiren Kıt, mantarın fazla olmaması durumunda fiyatın yükselebildiğini belirterek, "Az bulunduğu için fiyatı yüksek ama zamanla mantarlar daha fazla çıktıkça fiyatı da düşecektir. Fiyatı vatandaşlarımıza biraz yüksek gelebilir ancak bizler için toplaması çok zahmetli. Araçla kilometrelerce yol gittikten sonra yaklaşık 7 saat yürümek zorunda kalıyoruz. Saatlerce tırmandığımız dağlardan elimiz boş döndüğümüz de oluyor. Yabani hayvanlarla da karşılaşıyoruz. Özellikle ayılar, bizler için ciddi tehlike" diye konuştu.

Tunceli'de mantar toplayarak para kazanan Fırat Gündüz ise 10 yıldır bu işi yaptığını söyledi. Tunceli'de yöresel olarak "Kunkor" adı verilen mantarın, kar eridikten sonra çıkmaya başladığını dile getiren Gündüz, "Hava ne kadar serin olursa mantar o kadar gelişir. Bulduğum en büyük mantar, 4 kiloydu" ifadesini kullandı.

Mantar toplamak için günlük 12-13 saatlik yol gitmek zorunda kaldığını belirten Gündüz, şunları kaydetti:  

" Tunceli'de bu işle uğraşan çok az kişi var çünkü çok zahmetli ve çok tehlikeli bir iş. Geçenlerde mantar toplamaya giderken bir ayıyla karşılaştım. Bana saldırdı ve son anda kurtuldum. Gittiğimiz yerler, çok sarp yerler. Çoğu kişi, düşmeye bağlı olarak yaralanabiliyor ayrıca tecrübe gerektiren bir iş. Herkes mantardan anlayamaz, insanların sağlığını tehlikeye atabilirler. Çok yorucu bir iş olduğundan herkes de kolay kolay bu işi yapamaz."

 

"Avrupa ülkelerinde çok fazla tercih edilen bir mantar"

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul da bazı mantarlara yöresel olarak farklı isimler verildiğini belirterek, "Bu mantar da Tunceli bölgesinde kunkor olarak adlandırılır ama bilimsel olarak plevrotus eryngii varyetesi olan ferula türüdür. Bu mantar, daha çok yöresel olarak toplanır, bazı bölgelerde kurutulur, turşusu yapılır, hatta toplanıp Fransa, Almanya, ABD gibi ülkelere de gönderilir. Doğal olarak yetiştirildiği için Avrupa ülkelerinde çok fazla tercih edilen bir mantardır" diye konuştu.

Bu mantarın kilogramının normalde 35-40 liradan satıldığını ancak mantarın az olduğu dönemlerde fiyatın 50-60 liraya yükselebildiğini anlatan Türkekul, "Bu mantar, yağ oranı düşük ve doğal olduğu için daha çok besin maddesi olarak tüketilmektedir" dedi.

Türkekul, bu mantarın daha çok Tunceli ve Erzurum'un yüksek kesimlerinde yetiştiğini dile getirerek, "Mantarın büyüklüğü, yağış ve neme bağlı olarak değişmektedir ama daha çok 750 gram ile 3 kilogram ağırlığında görülmektedir" ifadesini kullandı. - Tokat

Kaynak: AA / Güncel
title