Obama, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Özür Diledi
ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'ın Kunduz kentindeki hastaneye düzenlenen hava saldırısından dolayı Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden özür diledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'ın Kunduz kentindeki hastaneye düzenlenen hava saldırısından dolayı Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden (MSF) özür diledi. Obama, özrü telefonda diledi.
22 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Obama'nın, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF'nin işlettiği hastaneye hafta sonu ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısı sonrası 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili bu sabah Oval Ofis'ten MSF'nin uluslararası başkanı Dr. Joanne Liu'yu telefonla arayarak özür dilediğini söyledi.
BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİNİ İLETTİ
Earnest, "Başkan Obama, MSF uluslararası başkanı Dr. Joanne Liu'yu arayarak ABD ordusunun yanlışlıkla hava saldırısı düzenlediği Kunduz şehrindeki MSF hastanesinde hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı MSF çalışanlarına ve hastalarına başsağlığı dileklerini iletti" diye konuştu.
"ŞEFFAF VE OBJEKTİF"
Obama'nın Dr. Liu'ya olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, soruşturmanın "şeffaf ve objektif" şekilde yürütüleceğine dair güvence verdiğini aktaran Earnest, Obama'nın bu tür trajedilerin ileride tekrarlanmaması adına gerektiğinde yeni düzenlemeler yapabileceğini belirtti.
OBAMA, EŞREF GANİ'Yİ DE ARADI
Bu arada Obama, MSF uluslararası başkanı ile telefon görüşmesinden sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi de arayarak, başsağlığı dileğinde bulundu. Earnest, Obama'nın Gani ile görüşmesinde, Afgan askerlerinin Kunduz'un güvenliğini sağlama noktasındaki "cesaretini" övdüğünü, ABD olarak Afgan hükümetine güvenlik alanındaki desteklerinin devam edeceğini vurguladığını bildirdi.
37 KİŞİ YARALANMIŞTI
Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye hafta sonunda ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısında 10'u hasta ve 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi yaralanmıştı.
SALDIRI "SAVAŞ SUÇU" OLARAK KABUL EDİLDİ
Saldırının ardından Afganistan'ın kuzeyindeki faaliyetlerini askıya alan MSF, saldırının "savaş suçu" olarak kabul edilmesi gerektiği ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını ifade ederek, saldırıya ilişkin bağımsız ve uluslararası bir kuruluş tarafından şeffaf soruşturma başlatılması talebininde bulunmuştu.