Kumpas Soruşturmaları
Gazeteci Yıldıray Oğur, "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında savcılığa ifade verdi.
Gazeteci Yıldıray Oğur, "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında savcılığa ifade verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifade alma işlemleri sürüyor.
Bu kapsamda, dün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na avukatıyla gelen Oğur, soruşturmayı yürüten savcılığa ifade verdi. Oğur, ifade işlemlerinin ardından adliyeden ayrıldı.
Oğur'a savcılıkta, "Balyoz Planı' haberlerine konu olan belgelerin nasıl ve nereden temin edildiği, belgeler arasında yer alan 'Egemen hareket planının' imha edilip edilmediği"ne ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi.
Soruşturmanın geçmişi
Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, 27 Aralık 2013'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruyla "emekli ve muvazzaf TSK mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında TSK'yı hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca, dönemin özel yetkili savcılıkları tarafından yürütülen Ergenekon, Balyoz, Odatv ve Poyrazköy'de bulunan mühimmat soruşturmalarında hukuksuzluklar yapıldığı ve davalara dönüşen bu soruşturmalarda şüphelilere kumpas kurulduğu iddialarına yönelik ayrı ayrı soruşturmalar başlatılmıştı.
Bu kapsamda savcılıkça, mağdur olduğunu iddia edenlerin ifadelerine başvurulmuş, ayrı yürütülen "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada da emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Albay Dursun Çiçek "müşteki" olarak ifade vermişti.
Bu soruşturma kapsamında Mehmet Baransu'nun, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin etme" ve "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçlarından tutuklanmasına karar verilmişti.