Kumluca Bakterilere Karşı Solarizasyon Uygulaması
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde örtüaltı sebze üretim sezonunun sona ermesinin ardından üreticiler topraktaki bakterileri kimyasal kullanmadan yok etmek amacıyla uygulanan solarizasyona başladı.
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde örtüaltı sebze üretim sezonunun sona ermesinin ardından üreticiler topraktaki bakterileri kimyasal kullanmadan yok etmek amacıyla uygulanan solarizasyona başladı. Kumluca'da örtüaltı turfanda sebze üretim sezonunun sona ermesinden sonra üreticiler solarizasyon uygulaması başlattı. Hızırkahya Mahallesi'nde örtüaltı üretim yapan Güner Gür, ekim ayında fidanları toprağa ektiklerini, yaklaşık 8 ay gibi bir süre üretim yaptıklarını belirterek, "Örtüaltı sebze üretim sezonu sona erdi. Seralarımızdaki ürünleri yolup dışarı attık. Seralarımızı solarizasyona hazırladık. Toprağı nemlendirdik. İnce naylonla hava almayacak şekilde örttük. Bu şekilde ekim ayına kadar bekleyeceğiz" dedi.
Ziraat Mühendisi Fatih Karataş, "Sezon bitiminde çiftçilerimizin ince naylon dedikleri plastik örtü ile seraların içini kaplamasına solarizasyon diyoruz. Solarizasyon yapıldığı takdirde topraktaki fungal, yani bakteriyel hastalıklar minimum seviyeye iner. Bu yüzden de bu hastalıklarla mücadele için uygulanacak kimyasalların kullanımı yüzde 60 azalır" diye konuştu.Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Adem Aydın da "Üreticilerimiz yeni sezona hazırlanıyor. Yeni sezon hazırlıkları için solarizasyon yapılıyor. Bu işlemin amacı nematot, yani köklerde bakteriye dayalı hastalıkları kimyasal madde kullanmadan doğal yollarla yok etmektir. Yeni sezonda üreticilerimize bol kazançlar dilerim" şeklinde konuştu.