Kum zambaklarının sayısı arttı MUĞLA
Kum zambaklarının sayısı arttı MUĞLA
Kum zambaklarının sayısı arttı - MUĞLA
Koruma altındaki kum zambaklarının sayısı arttı
- Ortaca'da yetişen ve nesli tehlike altında olan kum zambaklarının sayısında koruma çalışmaları sonucunda artış gözlendi
- SARÇED Başkanı İlhan:
-"Kimisi kokusuna, kimisi görüntüsüne özeniyor ve bu zambaklarımızı tahrip ediyorlar. Bırakalım kum zambağımız adına özgü bütün ve güçlü olarak sahilde hayatını devam ettirsin"
MUĞLA (AA) - ALİ RIZA AKKIR - Sarıgerme- Dalaman arasındaki 25 kilometrelik sahil şeridinde yetişen kum zambaklarının korunması ve popülasyonunun artırılması için yürütülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği (SARÇED), Ortaca Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile Sarıgerme İberotel Park Çevre Birimi tarafından, Sarıgerme ile Dalaman arasındaki 25 kilometrelik sahil şeridinde yetişen kum zambaklarının korunması için 4 yıldır çalışma yürütülüyor.
SARÇED Başkanı Cengiz İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kum zambağının Akdeniz kıyısı ile Atlantik ülkelerinin sahillerinde yetiştiğini söyledi. Türkiye'de doğal ortamda varlığını sürdüren kum zambaklarının tehlike altında olduğuna değinen İlhan, 4 yıl önce başlatılan çalışmalarla bu zambak türünün varlığını korumayı ve popülasyonunu artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Yürütülen çalışmalar sayesinde kum zambağı sayısında son dönemde artış olduğuna işaret eden İlhan, "Kimisi kokusuna, kimisi görüntüsüne özeniyor ve bu zambaklarımızı tahrip ediyorlar. Bırakalım kum zambağımız adına özgü bütün ve güçlü olarak sahilde hayatını devam ettirsin. Yeterince hassas davranılmadığı inancındayım" dedi.
- Antikanser özellikler taşıyor
Kum zambağının tıbbi bitki olma özelliği taşıdığının da altını çizen İlhan, Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünde yapılan bir araştırmada, kum zambağının antikanser özellikler taşıdığının belirlendiğini açıkladı. İlhan, kum zambağının tıbbi amaçlı kullanımını göz önünde bulundurarak, Türkiye'deki varlığını koruma altına almanın önemine işaret etti.
İlhan, kum zambaklarının sayısı daha da arttığında, Sarıgerme'de bir kum zambağı festivali yapabileceklerini söyledi.
Sarıgerme'de 15 yıldır yaşayan Bircan Kundakçı da kum zambaklarını korumak için elinden geleni yaptığını, soğanını kazanları uyardığını belirtti.
Bitkiyi korumak için çevreye tabelalar konulması gerektiğini ifade eden Kundakçı, "Zambağın çiçeğini koparıyorlar. İki gün sonra zaten bu soluyor. Tohumlaşmasına izin vermiyorlar. Tohumlaşmayınca da yok olup gidiyor" diye konuştu.