Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün bir anlamda, kültür ve sanata sundukları katkılar için halk adına, devlet eliyle sunulan bir teşekkür ve minnetin ifadesi olduğunu belirterek, "Yaşarken kıymet bilmenin, vefa ve kadirşinaslığın bir nişanesidir.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün bir anlamda, kültür ve sanata sundukları katkılar için halk adına, devlet eliyle sunulan bir teşekkür ve minnetin ifadesi olduğunu belirterek, "Yaşarken kıymet bilmenin, vefa ve kadirşinaslığın bir nişanesidir." dedi.

Avcı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığının en prestijli ve en yüksek değeri olan ödüllerin, 1979 yılından beri her yıl "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" olarak verildiğini, bu yıl itibarıyla "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri" adıyla tevdi edilmeye başlandığını ifade etti.

Ödülün, ödüllerin kültür ve sanatın gelişmesine, yurt ve dünya sathında tanınmasına katkıda bulunanları, devlet adına taltif etme amacını taşıdığını belirten Bakan Avcı, "Bu ödül, bir anlamda, kültür ve sanatımıza sundukları katkılar için halkımız adına, devlet eliyle sunulan bir teşekkür ve minnetin ifadesidir. Yaşarken kıymet bilmenin, vefa ve kadirşinaslığın bir nişanesidir." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin ilgili yönetmelikte zikredildiği üzere özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla kültür mirasına ve sanat dünyasına katkı sunan kişi, topluluk ya da kuruluşlara tevdi edildiğini anlatan Avcı, ödülün, 1979'dan bugüne kadar Türk tarihi, edebiyatı, dili, plastik sanatları, mimarlık, arkeoloji, müzik ve sahne sanatları, halk bilim, opera ve bale, sanat tarihi, fotoğrafçılık, sinema ve kütüphanecilik alanlarında hizmet veren ve bazıları ebediyete irtihal eden kişilere verildiğini bildirdi.

Avcı, ödülün serüveninin Yaşar Nabi Nayır ve Necip Fazıl Kısakürek ile başladığını, Ekrem Akurgal, Süheyl Ünver, Yaşar Kemal, Pertev Naili Boratav, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Çelik Gülersoy, Sakıp Sabancı, Ara Güler, Halil İnalcık, Sezai Karakoç, Müzeyyen Senar, Gönül Ülkü Özcan gibi büyük simalarla buluştuğunu vurguladı.

"Bir gurur ve bahtiyarlık tablosu"

İçlerinde daha sayamadıkları nice ismi kapsayan bu listenin, bir anlamda, ülkenin eriştiği medeniyet seviyesini resimleyen, halkın kadirşinaslığını ortaya koyan bir gurur ve bahtiyarlık tablosu olduğunu aktaran Avcı, "Yapılan değerlendirme sonucunda, jürimiz bu yıl musiki dalında Sayın Nesrin Sipahi'yi, tiyatro dalında Sayın Kenan Işık'ı, edebiyat dalında Sayın Mehmet Doğan'ı, şiir ve çeviri dalında Sayın Cahit Koytak'ı, kurum olarak da İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin yeni sahipleri olarak belirlemiştir." dedi.

Halkın takdirine şayan görülen ödül sahiplerini tebrik eden Avcı, rahatsızlığı sebebiyle törene katılamayan sanatçı Kenan Işık'a şifa diledi.

Bakan Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a programa katılımı dolayısıyla da teşekkürlerini sundu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close