Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz eserlerin iadesi konusunda bütün komşu ülkelerle iş birliği yapmaya çalışıyoruz çünkü bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz eserlerin iadesi konusunda bütün komşu ülkelerle iş birliği yapmaya çalışıyoruz çünkü bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş" dedi.
Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ile iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezi kurulmasına ilişkin anlaşma yapmak üzere Bulgaristan'a giden Bakan Günay, Edirne'de mola verdi.
Edirne'deki bir restoranda Edirne tava ciğerinin tadan Günay'a, Edirneli şekerlemeci Arif Meriç ve Edirne Tava Ciğerini Koruma ve Edirne'yi Tanıtma Derneği Başkanı Bahri Dinar "Kallavi" kurabiyesi ikram etti.
Ziyaretiyle ilgili gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, Bulgaristan'da karşılıklı kültür merkezleri yapımı anlaşmasına imza atmak ve yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılmış 19 antik eseri almak üzere bu ülkeye gideceğini söyledi.
Tarihi ve kültürel eserlerin iadesi konusunda komşu ülkelerle işbirliği yapılmaya çalışıldığını anlatan Bakan Günay, şunları kaydetti:
"Bulgaristan Kültür Bakanı Sayın Vejdi Raşidov birkaç kez Türkiye'ye geldi, kendisiyle faydalı görüşmeler yaptık ve bazı protokoller imzaladık. İstanbul'da imzaladığımız protokol yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda iş birliği yapmayı içeriyordu. Bulgaristan'ın çeşitli sınır kapılarında yakalanmış olduğu ve Türkiye'ye aidiyeti konusunda anlaştığımız çok sayıda eser var. Bunların bir miktarını bu akşam teslim alacağız ve ülkemize getireceğim. Geri kalanları sonraki süreçte getireceğiz."
-"Haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş"-
"Bizim coğrafyamızda geçmiş yıllarda haksız yöntemlerle çok sayıda eser götürülmüş" diyen Günay, bu iş birliğinin işlerini kolaylaştıracağını söyledi.
Bakan Günay, daha öncede Sırbistan'a bizzat giderek çok sayıda eseri Türkiye'ye getirdiklerini ifade ederek, Türkiye'de tarih, kültür dönemi ayrımı yapmaksızın bütün tarihi eserlere sahip çıkarak onları restore etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Komşu ülkelerden de aynı dikkati ve özeni beklediklerini anlatan Günay,
"Bulgaristan'ın yaptığı bazı örnekler var bunları paylaşacağız. Önümüzdeki süreçte karşılıklı yapacağımız restorasyon çalışmalarını müzakere edeceğiz" diye konuştu.
Bakan Günay, Bulgaristan'dan 19 eserin iadesinin olacağını belirterek, yıl başından önce bu konuda yeni haberlerin geleceğini dile getirdi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Günay, "Kavala kurabiyesine Yunanistan tarafından patent alınmaya çalışıldığı" yönündeki soruya bu tür konuların UNESCO nezdinde dikkatle takip edildiğini bildirdi.
Bu konularda eskisi gibi büyük sorunların olmadığını belirten Günay,
"UNESCO Dünya Mirası Alanları, Dünya Mirası Adayı Alanları Türkiye'deki envanteri son yıllarda artıyor. Bunun dışında Somut Olmayan Kültür Miras listemiz var, orada da çeşitli tatları, ritüelleri Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne yazdırıyoruz. Bunları bazen Türkiye adına bazılarına da Nevruz örneğinde olduğu gibi komşu ülkelerle birlikte yazdırıyoruz. Bu tür lezzetleri ortaklaşa yazdırmak galiba daha doğru bir yöntemdir, çünkü yağ birinden, un birinden geliyor olabilir, ustada başka bir ülkeden... Bu konularda eskisi gibi büyük sorunlarımız yok, Türkiye bu konuda bölge ülkesinden geride kalmıyor" ifadesini kullandı.
-Türk dizi ve filmlerinin yurt dışındaki başarıları
Bakan Günay, Türk dizilerine Bulgaristanlıların gösterdiği ilgiye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Bütün dünyada bu böyle... 2 gün önce Özbekistan'daydım, Özbekistan'da Rus televizyonlarında yayınlanan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi büyük ilgi görüyor. Arap ülkelerinde 'Gümüş' dizisiyle başlayan bir serüven var. Avrupa ortalarına kadar, Slovakya'da Avusturya'da neredeyse Türk dizileri bir olay haline gelmiş durumda. Umarım bu bizim şevkimizi teşvik eder, Türkiye'yi daha nitelikle her bakımdan doğru anlatan yeni öykülerin filmleşmesi noktasında daha başarılı güzel örnekler sergileriz. Filmcilik alanında da büyük başarılarımız var, Montreal'de 'Ateşin düştüğü yer' en iyi film ödülü aldı. Geçen hafta Veyis Çelik'in filmi Japonya'da ödül aldı. Şimdi bir filmimiz (Ateşin düştüğü yer) Oscar yolculuğuna çıkıyor, bu da bizi sevindiriyor. Umarım iyi bir sonuç alırız."
Muhabir: Salih Baran
Yayıncı: Murat Paksoy - EDİRNE