Haberler

Kültür Evinde Yörük Hayatı Canlı Tutuluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesinde bulunan kültür evi Yörük tarihine adeta ışık tutuyor.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesinde bulunan kültür evi Yörük tarihine adeta ışık tutuyor.

Çandır Kültür Evi, 75 yaşındaki Mehmet Varol'un kendi imkanları ile araştırıp bulduğu yaklaşık bin parça tarihi eşyadan oluşuyor.

22 yıl boyunca Toroslarda gezerek Yörük kültürü ile ilgili bilgiler edinen Varol'un, eşi Hatice Varol ile birlikte evinin bahçesine kurduğu çadırda sergilediği Yörük giysileri, gelinlikler, kilimler, halılar, teraziler, gelin taçları, ahşap ve bakır eşyalar, ibrikler, idare ve gaz lambaları, yazmalar, yemeniler, yelekler, çocuk beşikleri, yün eğirmekte kullanılan teşe denilen aletler ve daha bir çok eşya mevcut.

Ticari amacı olmadığını belirten Mehmet Varol, Çandır Kültür Evine gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin Yörük kültürünü yansıtan eşyalarla dolu çadırı ücretsiz olarak gezdiklerini ifade etti.

Varol; "Yörük ağırlıklı kültürel malzemeler ile kendi kültürümüzü tanıtmak, bu malzemelerin kaybolup gitmemesi için bir araya toparlamak amacı ile çalışıyorum. 22 yıl zor şartlarda Torosları ve Denizli'de köyleri gezerek bu malzemeleri topladım. Ayrıca edindiğim bilgileri 3 yıldır yazıyorum. Bunları küçük bir kitap haline dönüştürmek istiyorum" diye konuştu.

"TİCARİ AMACIM YOK"

Kültür çadırında bulunan malzemeleri eskiciden toparlamadığını belirten Mehmet Varol ; "Bu işte kesinlikle hiçbir ticari amacım yok, zengin birisi değilim. Emekli maaşım ile geçiniyorum. Bu çadırı da eşim ile beraber derleyip toparladık. Buradaki malzemeleri eskiciden toparlamadım. Karamanoğullarının izlerinin bulunduğu bölgelerden toparladım. Özellikle aramış olduğum motifleri Denizli yöresinde buldum" dedi.

"DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORUM"

Çadırda bulunan malzemelerin korunması için Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yardım beklediğini ifade eden Varol, şunları söyledi; "Burası yarım çadır yarım örtü evimin bahçesi, bu eserler gerek rüzgardan gerek rutubetten zarar görüyorlar. Bunların içerisinde 100 yıllık, 200 yıllık malzemeler var. Bunları bir arada tutmak zor. Çadıra 5 yılda yaklaşık 6000 bin ziyaretçi geldi. Buraya giriş ücretsiz benim bir menfaatim yok daha memleketime katkım var." - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close