Kula, Türkiye'nin Uluslararası İlk Jeoparkı Oldu
Türkiye'nin uluslararası alanda ilk Jeopark'ı olma yolunda ilerleyen, toplamda 300 kilometrelik bir alanı kapsayan Kula Volkanik Jeopark alanı için UNESCO'dan onay çıktı.
Türkiye'nin uluslararası alanda ilk Jeopark'ı olma yolunda ilerleyen, toplamda 300 kilometrelik bir alanı kapsayan Kula Volkanik Jeopark alanı için UNESCO'dan onay çıktı. Kula, böylece Türkiye'nin ilk jeoparka sahip ilçesi oldu. İtalya'da yapılan toplantıya katılan Kula Belediye Başkanı AK Parti'li Selim Aşkın ve Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş, jeopark sertifikasını aldı.
Bu yıl İtalya'nın Napoli şehrinde 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Avrupa Jeopark Konferansı'nda aralarında Türkiye'de ilk olan Kula Jeoparkı'nın da bulunduğu dört yeni jeopark dünyanın en prestijli jeoparkları arasına katıldı. Konferansta değerlendirilen jeopark alanlarından sadece 4 bölge kabul edilirken Kula da bunların arasında yerini almayı başardı. Bu jeopark alanları Geopark Idrija (Slovenya), The Geopark Hondsrug (Hollanda), The Geopark of Kula (Türkiye'deki ilk jeopark) and the Geopark Sesia oldu. Alınan kararla birlikte Türkiye'nin ilk jeoparkı olan Kula'nın da arasında yer aldığı UNESCO jeopark ağı 58 ülkeye ulaşmış oldu. Dünya genelinde, UNESCO tarafından tanınan 92 jeopark, eklenen dört yeni jeoparkla 96'ya yükseldi.
Kula Belediye Başkanı AK Parti'li Selim Aşkın, Türkiye'nin ilk jeoparkına sahip olmanın gururunu yaşadıklarını belirtip, "Şu an İtalya'dan dönüş hazırlığı içerisindeyim. Bu sevİncimi Kula halkı ile paylaşmak istiyorum" dedi.
Kula Belediyesi, Sindel Köyü yakınlarında 1969 yılında ortaya çıkarılan bilimsel yöntemlerle 26 bin yıllık olduğu tahmin edilen, insan ve hayvan ayak izlerinin korunması ve yöredeki 68 volkan bacasını jeoturizme kazandırmak için bir süre önce 'Katakekaumane-Yanık Ülke' isimli bir proje hayata geçirmişti. - Manisa