Kula'da Katı Atık Bertaraf Tesisine 'Hayır' Eylemi
Manisa'nın Kula İlçesi'nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı çıkan, aralarında milletvekilleri, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi eylem yaptı.
Manisa'nın Kula İlçesi'nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı çıkan, aralarında milletvekilleri, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi eylem yaptı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Kula'nın Gökçeören Mahallesi'ne yapılması düşünülen Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yapılacağı alanda aralarında CHP Manisa milletvekilleri Sakine Öz, Özgür Özel, At Partili Kula eski Belediye Başkanı Selim Aşkın, büyükşehir yasasıyla birlikte kapanan Gökçeören eski Belde Belediye Başkanı Hikmet Bacak, Ak Parti Kula İlçe Başkanı Ahmet Palabıyık, CHP Kula İlçe Başkanı Osman Kasırga, Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, Kula Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Yiğen, Kula Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. Nihat Dayan'ın da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi toplandı. Jandarma bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.
BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Topluluk adına konuşan Kula Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. Nihat Dayan, "Şu an üzerinde bulunduğumuz alanda Manisa Büyükşehir Belediyesince oldubittiye getirilerek çöp toplama ve depolama merkezi yapılmak istenmektedir. Temmuz 2014 ayı içinde öğrenmiş olduğumuz tesis yapma girişimi öncelikle Kovukdere mevkiiydi. Gökçeören halkı olarak karşı çıktık. Çevre komisyonu yapılmayacak kararı verdi. Daha sonra ÇED raporu gereksizdir raporu alındığı ve bulunduğumuz bölgeye çöp tesisi yapma kararını ansızın öğrendik. Bulunduğumuz bölge bir ülkemizin en iyi sayılı yüksek hava akımı bölgelerinden birisi olması nedeniyle çöp dökme alanındaki mikropları tüm Kula'ya ulaştıracak bir güce sahiptir. Bu Kula tarım ve hayvancılığıyla, sağlıklı yaşam hakkına yapılan ağır bir tecavüzdür" dedi.
CHP'Lİ ÖZEL, "BUGÜNDE BU DAYANIŞMA İÇİN BURAYA GELDİK"
Basın açıklaması sonrası konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Biz katı atık bertaraf tesisinin yapılmasını elbette Manisa için gerekli ise önemsiyoruz. Ama seçimden önce söylediğimiz şuydu; Bunun için uygun yer Gökçeören'in, Sandal'ın, Kula'nın sağlığını bozacak bir yer değil. Katı atık bertaraf tesisi yapacaksak doğru yerin çevre mühendisleri ve bilim adamları tarafından belirlenmesi lazım. Onlarda burasının doğru olmadığını söylüyorlar. Burası hayvan otlaklarına, su kaynaklarına, insan yerleşimlerine son derece yakın bir yer. Buraya yedi ilçenin çöpünü, kokusunu, sineğini, mikrobunu, zehrini taşmaya kimsenin hakkı yok. Buna karşı çıkıyor Gökçeörenliler, Sandallılar, Kulalılar. Bizde her zaman olduğu gibi her zaman haklının, her zaman mağdurun, her zaman mazlumun yanındayız. Bugünde bu dayanışma için buraya geldik" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, "Köylülerimiz burada katı atık bertaraf tesisinin yapılmasına taraftar değiller. Buranın çevresel etki değerlendirmesinin son derece iyi yapılmasını ve köylülerin gönüllerinin alınmasını talep ediyoruz. Eğer burada köylülerimiz ikna olursa, katı atık tesisinin yapılabilirliği ama köylülerimiz ikna olmuyorsa, köylülerimiz burada yapılan, yapılacak olan, yapılması düşünülen katı atık bertaraf tesisine razı değillerse bizde köylülerimizle beraber razı değiliz. Onların bu düşüncelerinin yanında olduğumuzu, bu düşüncelerinde onlarla birlikte olduğumuzu, bu bölgenin insanı olarak, bu bölgede yaşayan birisi olarak kirliliği istemediğimizi belirtmek için buradayız" ifadelerini kullandı.
Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, "Bu haykıran insanlara destek olmak için buradayız. Güzel, tertemiz, yaşanabilir, gelecek nesillere bir vatan bırakabilmek için buradayız. Neden Kula sorusunun cevabını bulamadığımız için Kula olmaması gerektiği için buradayız" dedi.
Ak Parti Kula İlçe Başkanı Ahmet Palabıyık, "Bugün burada olmamızın amacı ne siyasi mesaj vermek ne vatandaşlarımıza propaganda yapmak. Bugün burada olmamızın tek sebebi var, Gökçeörenlilerin yapılması planlanan çöp tesisine gösterdikleri dirence, direnişe, destek olmak. Bugün burada Kula tek yürek, tek birlik. Kula'da çöp tesisine yer yok. Kula'yı biz göller ve güller yöresi yapmak istiyoruz. Kula'yı hoşgörünün, sevginin başkenti yapmak istiyoruz. İnşallah bu birlik ve beraberliği bozmadığımız sürece, burada hemşerilerimizin istemediği bu tesis buraya yapılamayacak. Ben buna canı gönülden inanıyorum. Bugün buraya katılan bütün hemşerilerimize de çok teşekkür ediyorum" dedi.
Eyleme katılan emekli Öğretmen Hüseyin Zabun, "Ben Kulalıyım. Kula'ya hep hizmet ettim. Öğretmen olarak hizmet ettim, futbolcu olarak hizmet ettim ve hala Kula'ya hizmet etmeye devam ediyorum. Kula'yı çok seviyorum ve Kula hiçbir zaman bu çöp atık tesislerini hak etmiyor. Kula tarihi evleri, jeoparkı, kaplıcaları, peribacaları, sokakları ile Türkiye'de bir marka olma yolunda çaba harcarken tüm Manisa'nın çöp atıklarını buraya getirmek ve Kula'ya zarar vermek hiç kimsenin haddine düşmüyor. Biz Kulalıyız, biz izin vermediğimiz sürece hiçbir zaman burada çöp tesisi yapılamayacaktır" açıklamasını yaptı.
Gökçeörenli öğretmen Fadime Kıymaz, "Bugün burada bulunmamızın amacı Gökçeören'e kesinlikle çöp tesisi istemiyoruz. İnsan sağlığının bu kadar ucuz olduğunu düşünmüyoruz. Önce insan, önce nefes. Kesinlikle suyumuzda, toprağımızda, mevcut olan solduğumuz her havada kanserojen madde kesinlikle istemiyoruz. Bunun yerine insanlara, eğitime, sağlığa gerekli destek sağlanırsa buradaki insanlar daha çok memnun olur" diye konuştu.
Sazlı sözlü başlayan eylem, katı atık bertaraf tesisinin yapılacağı alana dikilen Türk Bayrağının altında çekilen toplu fotoğraf sonrası sona erdi. - Manisa