Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Kuddusi Okkır'ın Eşinden Tazminat Değerlendirmesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon soruşturması kapsamında tahliye olduktan beş gün sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, AİHM’nin verdiği tazminat kararını, "Kuddusi Okkır’ın suçsuzluğu ortaya çıktı” diyerek yorumladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında tahliye olduktan beş gün sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın eşi Sabriye Okkır, AİHM'nin verdiği tazminat kararını, "Kuddusi Okkır'ın suçsuzluğu ortaya çıktı" diyerek yorumladı.

Ergenekon soruşturması kapsamında 20 Haziran 2007'de gözaltına alınan ve 23 Haziran 2007'de tutuklandıktan sonra cezaevinde kanser hastalığına yakalanan Okkır, 1 Temmuz 2008'de tedavisi hastanede devam ettiği sırada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Bu tarihten 5 gün sonra Okkır, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Ailesinin Okkır'ın tutuklanması sonrasında başlattığı yasal süreç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de (AİHM) dahil olmak üzere 9 yıl devam etti. AİHM sürecinin ardından Adalet Bakanlığı, Kuddusi Okkır'ın ailesine 95 bin euro ödemeyi kabul etti.

Tatil için Aydın'ın Didim ilçesinde bulunan Okkır'ın eşi Sabriye Okkır, eşinin ölümünün ardından devam eden hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Okkır, "Kuddusi Okkır'ın tutuklanıp cezaevinde hastalandığı halde tedavi edilmediğini, işin içinde ihmal olduğu ve ölümüne sebep verildiği için bu yoldan AİHM'ye gitmiştik. Bizim, AİHM'de açılı bir davamız vardı. Dosya orada bekliyordu. Buradaki takip edilen davaların sonuçları bekleniyordu. Biz burada bir tazminat davası açmıştık ama önce biz bu davayı kaybettik. İşte Adli Tıp dedi ki 'Okkır'ın vefatında devletin bir kusuru yoktur' diye bir rapor verdi. Danıştay'da bu davaya itiraz ettik bekliyorduk. Bu arada AİHM ile devlet sürekli diyalog halinde olduğu için ve AİHM Okkır'ın davasında karar aşamasına gelmişti. ve sanıyorum devlete büyük bir baskı yaptı ve bu baskı sonucu devlet bizimle uzlaşmak istedi. Biz devletle tazminat konusunda uzlaştık. Buna uzlaşma da diyemeyiz. Neden? Zaten benim açılmış davam var. Yani ben kaybettiğim davayı kazanmış duruma geçtim. Yani devlet kendi ihmalini, kendi hatalarını kabul etmiş oldu bir yerde bana tazminat öderken Okkır'ın vefatında onların ihmali söz konusudur ve devlet de bunu kabul edip tazminat ödemeyi önerdi. Ben bu durumda tazminat davamı kazanmış oldum. Benim haklılığım daha doğrusu Kuddusi Okkır'ın suçsuzluğu ortaya çıktı" dedi.

Bir ihmal gerçekliği olduğunun da ortaya çıktığını savunan Okkır, sözlerine şu şekilde devam etti: "9 yıldır koşturmalarımın tek amacı buydu. Yani ben eşimin suçsuzluğunu ispat edip, devletin bu kusuru kabul etmesini bekliyordum ve bu sonuca ulaşmış oldum. Ben özel olarak devletle anlaşmaya girmedim. Açtığım bir davayı kazanmış konuma geçtim. Haklılığımızı onlar da gördüler ve kabul ettiler ve belli bir oranda tazminat vermeyi taahhüt ettiler. Yazılanlar doğru, onlar ne önerdiyse ben onu kabul ettim. Özel bir rakam bildirmedim ama onlar bunu önerdi biz de kabul ettik."

"Eşimi tutuklayanlardan davacı olacağım"

Sabriye Okkır, eşini tutuklayan ve şu an yurt dışında olan hakim ve savcılardan da şikayetçi olacağını belirterek, "Hukukun birinci yolunu kapatmış olduk bu durumda ikinci durumda ise malum Kuddusi Okkır'ı tutuklanmasına sebep olan hakimler ve savcılar şu an yurtdışındalar; eğer bunlar tekrar yurda geri getirilebilirlerse tabii onlar hakkında açılabilecek tüm ceza davalarına bende katılacağım. Başta Zekeriya Öz'den yani eşimin tutuklanmasına neden olan hakim ve savcılardan bahsediyorum. Bu olaylarda mağdur olan yüzlerce insan ve aile var. Bu olayda bizler tüm aileler olarak gereğini yapacağız. 9 yıl boyunca yaşanan acılar var ama bunlar dile getirilebilecek şeyler değil ama biz bu olayı 9 sene sonra sonlandırdık. Geç gelen adalet adalet midir? 9 yıl mı geçmesi gerekiyordu bunları anlamaları için. Acı olan bu ve benim ülkemin geldiği nokta bu" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title