Küçük Talha Engelleri 'Atlı' Terapiyle Aşıyor
Selçuk Üniversitesi Binicilik Tesisleri’nde zihinsel ve fiziksel engellilere yönelik gerçekleştirilen atlı terapi sayesinde, Serebral Palsi hastası 12 yaşındaki Talha’nın denge bozuklukları giderilerek, hareket kabiliyeti artırıldı.
Selçuk Üniversitesi Binicilik Tesisleri'nde zihinsel ve fiziksel engellilere yönelik gerçekleştirilen atlı terapi sayesinde, Serebral Palsi hastası 12 yaşındaki Talha'nın denge bozuklukları giderilerek, hareket kabiliyeti artırıldı.
Selçuk Üniversitesi Atlı Terapi Binicilik Antrenörü Gökhan Güler, iki yıldır üniversite çatısı altında atlı terapi ile çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "Talha Gökay Ildız adındaki Serebral Palsi hastası (duruşu ve hareketleri etkileyen fiziksel engellilik türü) öğrencimizle 6 aydır birlikte çalışıyoruz. Talha bize ilk geldiği zamanlarda atlara karşı çok ön yargılıydı ve onların kendisine zarar vereceğini düşünüyordu. Önce özel eğitimli atlarımızla bu ön yargıyı kırdık. Atlara yaklaşmasını sağladık. Birlikte tımar yaptık, çeşitli oyunlarla atla bir şekilde iletişimini kurduk. At üstüne bindirdiğimizdeki tepkilerini gözlemledik. İlk başlarda korku ve aşırı kasılmalar vardı. Bizim de zaten eğitimlere başlarken ilk amacımız özel binicilerimizin at üstünde rahatlamasını sağlamaktı. Çünkü at üstünde rahat olmadığında atla iletişimleri sıkıntılı olacağı için çok fazla salınım hareketlerinden, atın onlara katkılarından yararlanamıyoruz. Özel öğrenci olduğu için gelişmeleri ve ilerlemeleri sabırlı davranarak uzun vadede gözlemleyebiliyoruz ve çok iyi noktalara gelebiliyoruz" diye konuştu.
"Talha iyi noktalara doğru gidiyor"
Talha'nın gelişimi hakkında bilgi veren Güler, "Talha ile ilk tanıştığımızda onda çok aşırı denge bozuklukları vardı. İlk önce korkularını yendik. Denge bozukluklarını giderdik. Bazı hareketleri kısıtlı yapabiliyordu. Sonra git gide hemen hemen her oyunu, her hareketi yapabileceğini kavradı ve kendine öz güveni geldi. Şu an daha iyi noktalara doğru gidiyor. Hatta bu eğitimleri devamlı hale getirerek Talha ve Talha benzeri özel binicilerimizle bu binicilik sporunu biraz daha üst seviyelere taşıma amacındayız. Binicilerin yaptığı çalışmaları ve diğer koşu şekillerini özel binicilerimizle de gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
"Atlı terapi ile oğlumun öz güveni geldi"
Atlı terapinin Talha'nın günlük yaşamına etkilerinden bahseden Anne Eda Ildız, "Oğlum 12 yaşında, 7'nci sınıfa gidiyor. Evde özel eğitim alıyor. Buraya da haftada bir defa geliyoruz. Yürümesi ve denge problemini çözmesi için doktor tavsiyesiyle buraya geldik. Atlarla terapi özellikle tavsiye edildi. Ankara'da kalça çıkığı ve kas gevşetme ameliyatları geçirmişti. Buradaki eğitimleriyle denge problemi daha iyi hale geldi. Oturma ve kalkmasındaki dengesini sağladı. En önemlisi de kendine öz güveni geldi. Burada sosyalleşiyor. Buraya gelmeyi çok istiyor ve buradaki terapiden çok mutlu oluyor. Zaten Gökhan Bey ve ekibini de çok seviyor. At üstünde farklı spor aletleriyle de çalışmalar yapıyorlar. Atın üzerinde oturma-kalkma egzersizleri yapıyorlar. Böyle bir tesisin varlığı, atlı terapinin olması bizim gibi çocuğuna özel eğitim gereken aileler için çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - KONYA