Küçük Kuğunun Görüldüğü 10'uncu İl Zonguldak
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Mustafa Sözen, Türkiye'de daha önce 9 ilde görülen 'küçük kuğu'yu Zonguldak'ta görüntüledi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'de daha önce 9 ilde görülen 'küçük kuğu'yu Zonguldak'ta görüntüledi. Kentteki kuş türü sayısının 284'e ulaştığını belirten Prof. Dr. Sözen, bu zenginliğin kaçak avlanmayla heba edilmemesi gerektiğini söyledi.
Nadir görülen kuş türleri arasında yer alan küçük kuğu, daha önce pek çok kuş ve hayvan türünü kentte ilk kez görüntüleyen Prof. Dr. Mustafa Sözen tarafından geçen pazar günü Zonguldak Limanı çevresinde görüntülendi. Prof. Dr. Sözen, 'kuğu' ve 'ötücü kuğu' ile birlikte 3 kuğu türünden biri olan 'küçük kuğu'nun, bugüne kadar sadece İstanbul, Edirne, Van, Denizli, Burdur, Aksaray, Kırklareli, Mersin ve Kırıkkale'de görüntülendiğini söyledi.
Prof. Dr. Sözen, matematik öğretmeni Tuncer Tozsin ile yaptığı kuş gözlemi sırasında fotoğrafını çektiği küçük kuğunun, kentte kaydedilen 284'üncü kuş türü olduğunu söyledi. Zonguldak'ın kuş zenginliği bakımından Türkiye'de ilk 10 il arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Sözen, "Gözlemlerimiz devam ediyor ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde 300 türe ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.
KAÇAK AVCI UYARISI
Bu günlerde kuzey ülkelerinin aşırı soğuması ile pek çok kuşun Türkiye'ye gelmeye başladığını belirten Prof. Dr. Sözen, bu durumun kaçak avlanmanın artmasına yol açtığını söyledi. Kuş türü sayısının çok olmasının iyi değerlendirilmesi halinde önemli bir ekoturizm kaynağı olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Sözen, bu zenginliğin kaçak avlanmalarla ile heba edilmemesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Prof. Dr. Sözen, "Bu zenginliğimizin farkına varmalı ve bunun tanıtımını yapmalıyız. Bu sağlandığı taktirde Zonguldak önemli bir kuş gözlem merkezi haline gelebilir" diye konuştu. - Zonguldak