Küçük Amerika, New Yağlıdere
Giresun’un, Yağlıdere ilçesinde nüfusundan daha fazlasının Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşamasından ilçe kültürü de etkilendi.
Yağlıdere’de 7 bin 400 nüfus yaşarken 20 bin kişinin ABD’de bulunması ilçe esnafının da iş yerlerine İngilizce yabancı isimler koymasına neden oldu. Yazın ABD’den gelecek yüzlerce gurbetçinin ilgisini çekmek için iş yerinin isimlerini değiştirdiklerini belirten esnaf bu durumdan memnun olduklarını söyledi.
Amerika’da 15 yıl yaşadıktan sonra memleketi Yağlıdere’ye dönüş yaparak fırıncılık yapmaya başlayan Ali Yanbul da bu yabancı isim modasına uyduğunu söyledi. Yanbul, “Yaklaşık 15 yıl Amerika’da yaşadım. İter istemez yabancı kültüründen etkileniyorsunuz. Amerika’da bulunan Yağlıdereli nüfusu 20 bin civarında.Genelde pizzacılık, şoförlük ve petrol istasyonlarında çalışmaktadırlar. Bende yeterince çalışıp birikim yaptığımı düşündükten sonra memlekete geldi. Baba mesleğim olan fırıncılığı da sürdürüyorum” dedi.
ABD’ye gitmek isteyenlere göçmen formu dolduran İlyas Koç ise, her yıl en fazla 100 kişilik bir kotaları bulunduğunu belirterek talebin hala yoğun olduğunu söyledi. Koç “Yağlıdere’de yaşayan 7 bin 400 kişi bulunurken, Amerika’da 20 bini aşkın gurbetçimiz var. Hala da gitmek isteyenlerin talebi çok yoğun. Ne yazık ki bizim de yılda 100 kişilik göçmen formu doldurma kotamız var. Talepte bulunanlardan da gidebilen sayısı oldukça düşük. Amerika’da yoğun nüfusu bulunmasından dolayı da ilçemiz elbetteki ekonomik ve kültürel olarak etkilenmektedir. İş yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi de bu kültürel etkileşimin bir göstergesidir” diye konuştu.
İş yerinin ismini “New Yağlıdere” koyan Kuaför Ahmet Ocak, is yazın yoğun ilgi gördüğü için yabancı isim koyduğunu söyledi.