Ktü Öğrencileri Yıl İçinde Geliştirdikleri Projeleri Sergiledi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen, "KTÜ-TTO 2016 Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı"nda öğrenciler yıl içinde geliştirdikleri projeleri sergiledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen, "KTÜ-TTO 2016 Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı"nda öğrenciler yıl içinde geliştirdikleri projeleri sergiledi.
KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, savunma sanayinde kullanılması amaçlanan projede hareketli hedeflerin otomatik olarak tespiti ve imha edilmesi Otomatik Uçak İniş Sistemlerinin İyileştirme projesi ile yüksek gerilimli ve düşük akımlı çıkış veren bir bobin projesi dikkat çekti.
"Görüntü İşleme Tekniği ile Otomatik Uçak İniş Sistemlerinin İyileştirme" proje sahibi KTÜ Elektrik Elektronik 4 sınıf öğrencilerinden Uğur Berkan Şen, "Hava ulaşımı günümüzde en çok tercih edilen ulaşım türüdür. Bu tercihi karşılamak için havayolu şirketleri her geçen gün bünyesine bir çok uçak satın almaktadır. Araştırmalar sonucunda uçak kazalarının yüzde 65'i gibi büyük bir kısmı uçuş ekibi kaynaklı ve iniş-kalkış sırasında olduğu tespit edilmiştir. Bu kaza seviyelerini asgari düzeye indirebilmek ve kötü hava koşullarında ini-kalkış anında yaşanabilecek ve kötü hava koşullarında iniş-kalkış anında yaşanabilecek problemleri ortadan kaldırabilmek bu projenin temel amacı olarak belirlenmiştir. Bu proje ile sisli, bulutlu, karlı gibi hava şartlarında dahi uçakların güvenli bir şekilde iniş yapabilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Savunma sanayiinde kullanılması amaçlanan "Görüntü Kontrollü Savunma Platformu ARC -111" proje sahipleri KTÜ Elektrik Elektronik 4. sınıf öğrencilerinden Cafer Yıldırım, Ramazan Şahin ve Anıl Özyurt da proje sayesinde ortamın anlık görüntüleri arasındaki değişimler baz alınarak hedefin belirlenmesi sağlandığını belirtti. Öğrencilerden Cafer Yıldırım, "Bu proje kapsamında insansız savunma sistemlerinin ihtiyaçları göz önüne alınarak bir mekanizma oluşturulmuştur. Projede bir kamera yardımıyla alınan görüntüdeki hareketli hedeflerin otomatik olarak tespiti ve imha edilmesi amaçlanmıştır. Kamera vasıtasıyla alınan görüntü bir bilgisayar yazılımı sayesinde işlenmiştir. Ortamın anlık görüntüleri arasındaki değişimler baz alınarak hedefin belirlenmesi sağlanmıştır. Hedef belirlendikten sonra yine bu yöntem ile belirlenen hedefin takibi yapılmıştır. Yazılan programın seri port üzerinden mikroişlemciyle bağlantısı sağlanıp sistemi hareket ettirecek olan motorların kontrolü yapılmıştır" diye konuştu. - TRABZON